Richard Aune. Foto: Andrea Gjestvang
Andrea Gjestvang
Streikefaren øker: NRK brøt lokaloppgjøret med NRKJ
– Avstanden var stor, sier NRKJs leder Richard Aune.
Siden mandag har de forhandlet, men etter tre timer på overtid fredag ettermiddag, sa NRK stopp. Da så arbeidsgiversiden ingen grunn til å fortsette forhandlingene med den største fagforeningen som organiserer journalistene, NRKJ.
– NRK kastet kortene. De ønsker ikke å forsøke noe mer. De mente det ikke var mulighet til å komme i mål. Avstanden var stor. Det er noe jeg kan bekrefte, sier NRKJs leder Richard Aune til Journalisten.
Da partene gikk fra hverandre fredag i 18-tiden stod NRKJ på et krav om 19.500 kroner, tilsvarende 3,3 prosent i lønnsøkning. NRKs tilbud var på 11.500, som er 1,96 prosent mer enn snittlønna blant NRKs journalister på 585.544 kroner i fjor.
Aune sier at hans medlemmer vil ta igjen et gap til lønnsnivået i andre store mediehus på 110.000, og viser til at P4 og P5 tidligere i april har oppnådd 15.000 og 16.000 kroner i årets lønnsoppgjør.
Nå tas forhandlingene formelt inn for de sentrale partene, arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og fagforbundet Norsk Journalistlag (NJ). Dersom partene ikke blir enige der, er det et formelt brudd, og forhandlingene går til mekling hos Riksmekleren.
Juridisk direktør Olav Nyhus i NRK sier at arbeidsgiveren også har brutt med NTL og MFO fredag ettermiddag, mens det fortsatt forhandles med TF, Nito og Tekna.
– Vi trakk konklusjonen at det ikke var mulig å komme til enighet innenfor en ansvarlig økonomisk ramme. Vi må forhandle ut fra NRKs økonomi og kan ikke basere oss ut på resultater i kommersielle medier, sier Nyhus til Journalisten mens han haster inn til et nytt forhandlingsmøte.
På spørsmål om streikefaren nå har økt, sier både Nyhus og Aune at de har som ambisjon å komme til enighet i de sentrale forhandlingene, som trolig finner sted mandag.
NRKJs leder sier at det lokale bruddet ikke bare handler om de 8.000 kroner i differanse, men og at NRK har sagt nei til et krav om å få inn en formulering om kompetanse i avtaleverket.
– Vi har bedt om å få den samme formuleringen i vår avtale som i MBL-området, noe som var uaktuelt for NRK å gå med på. Vi mener NRK må gi oss god kompetanseoppfølging, og inngå drøftinger med oss. Men det vil ikke NRK gå med på. De vil ha kontroll på det selv, sier Aune.