NRKJ, her representert ved leder Richard Aune og 2. nestleder Hege Fagerheim, har meldt NRK inn til Arbeidstilsynet for brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Bjørn Åge Mossin
NRKJ, her representert ved leder Richard Aune og 2. nestleder Hege Fagerheim, har meldt NRK inn til Arbeidstilsynet for brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Bjørn Åge Mossin

Har meldt NRK til Arbeidstilsynet for lovbrudd

NRKs Journalistlag reagerer på bruken av uavhengige stillinger, skriver Klassekampen.

Publisert Sist oppdatert
De ansatte i NRK mener statskanalen bryter arbeidsmiljøloven. Nå har klubbleder Richard Aune meldt NRK til Arbeidstilsynet.

– Vi mener NRKs utstrakte bruk av uavhengige stillinger er urimelig og i strid med norsk lov, sier Aune til Klassekampen.

Fagforeningen har bedt Arbeidstilsynet om å granske det den mener er uregelmessigheter i henhold til arbeidsmiljøloven. Det kommer fram av en bekymringsmelding som NRKJ sendte tilsynet tidligere i vår.

Det er NRKs bruk av unntaksbestemmelsen «særlig uavhengig stilling» som har fått de ansatte til å reagere.

I brevet som Klassekampen har fått tilgang til, kommer det fram at samtlige prosjektledere i Marienlystdivisjonen er unntatt fra arbeidslivsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Nå vil altså NRKJ at Arbeidstilsynet skal inn og vurdere forholdene på Marienlyst.

Olav Nyhus, juridisk direktør i NRK, sier til Klassekampen at ledelsen tar bekymringsmeldingen som er sendt Arbeidstilsynet til etterretning.

– Samtidig vil jeg understreke at vi har satt i gang et arbeid for å gjennomgå bruken av uavhengige stilliger. Og vi arbeider med å utarbeide konkrete retningslinjer på dette området.

NRKJ og NRK er denne uka i forhandlinger i forbindelse med årets hovedoppgjør for tariff og lønn.

Se Journalistens dekning av NRK.

Powered by Labrador CMS