Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Leder i NRKs journalistlag Richard Aune la fram kravene på vegne av NRKJs medlemmer torsdag. Siden årets oppgjør er et hovedoppgjør, skal det forhandles både om lønn og om teksten i Journalistavtalen.
Annonse
De 1.750 medlemmene krever at det gis et generelt lønnstillegg på 14.000 kroner. Kravene som ble lagt fram, gir en ramme på 3,3 prosent.
– Vårt viktigste krav er å ta igjen det vi ligger bak de andre store mediehusene. Vi har ikke tatt igjen noe særlig siden streiken i 2006. Vi ligger langt bak og det mener vi det er ingen gode grunner for. Kravene i år er mye av det samme vante, men ikke mindre viktig. Det er grunnlag for å ta igjen litt av etterslepet, sier Aune til Journalisten.
De samlede kravene vil bety en merkostnad for NRK på 19.500 kroner per journalist.
NRKJ krever også at ansatte som får tilbud om midlertidig arbeid i andre avdelinger i NRK som hovedregel skal få mulighet til dette. Ved midlertidige ansettelser mener fagforeningen at grunnen skal oppgis, samt hvor lang tid ansettelsesforholdet antas å få. De tillitsvalgte skal og orienteres i denne forbindelse.
– Vi har komponert en del krav vi mener er viktig, ikke bare penger, men også en ekstra fridag og en justering på vaktsjef- og prosjektleder-tillegget fordi de har stått stille veldig lenge – i over ti år. Jeg er enig med NRK om at ansvar skal lønne seg og da må vi vise det i praksis også, sier Aune.
NRKJ krever også at det settes av 1.000 kroner per medlem i en sentral utjevningspott.
Alle nyhetsorganisasjoner ser behovet for å publisere på sosiale medier og publiseringforpliktelsene strekker seg langt utenfor ordinær arbeidstid, mener Aune. NRKJ krever derfor at arbeid med sosiale medier skal reguleres på lik linje med annet arbeid.
– Jeg tror ikke alle har rigget seg etter behovet. Det blir til at journalistene tar med seg jobben hjem på fritiden. NRK er ikke en dugnadsbedrift, vi skal ha betalt for det vi gjør. Om NRK mener at vi skal være tilgjengelig for å publisere på sosiale medier etter arbeidstid skal vi ha betalt for det, mener vi.
Han presiserer at det i kravet dreier seg om tilgjengelighet og ikke selve publiseringen.
Streikevilje
Kravet har virkning fra 1. april og partene har til fredag 22. april å bli enige. Journalistene har streikerett dersom det ikke lar seg gjøre.
– Folk er villig til å ta de midlene som er nødvendig i bruk. Vi skal ikke snakke om streik før vi har fått det første tilbudet. Men folk er misfornøyde og utålmodige. Og vi er klare for streik dersom det er nødvendig, sier Aune.
Juridisk direktør Olav Nyhus i NRK ønsker ikke å kommentere forhandlingene mens de pågår.
– Vi er i forhandlinger hvor ambisjonen er å komme til enighet på lokalt plan, sier han.