Buzzfeed News har fått tak i et dokument fra det amerikanske innenriksdepartementet, der Russland utpekes som mistenkt for blant annet hackingen i mars 2016. Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Buzzfeed News har fått tak i et dokument fra det amerikanske innenriksdepartementet, der Russland utpekes som mistenkt for blant annet hackingen i mars 2016. Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

USA mistenker at Russland sto bak hackerangrep mot svenske aviser

Det viser hemmeligstemplet dokument.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Et hemmeligstemplet dokument viser at amerikanske myndigheter mistenker Russland for å stå bak angrepet mot ni av Sveriges største nettmedier i 2016.

Russland har vært nevnt før, men ikke offentlig utpekt som mistenkt i angrepet, som fant sted parallelt med presidentvalgkampen i 2016 og svensk debatt om fordeler og ulemper ved medlemskap i NATO.

Det er nettavisen Buzzfeed News som har fått tak i et dokument fra det amerikanske innenriksdepartementet, der Russland utpekes som mistenkt for blant annet hackingen i mars 2016. Nettsidene til flere av Sveriges største aviser, deriblant Aftonbladet og Expressen, lå nede fra 20-tiden lørdag 19. mars etter å ha blitt utsatt for et omfattende og samkjørt hackerangrep. De fleste var oppe igjen i 23-tiden, men noen sider hadde problemer i flere dager etterpå. Deretter var det flere tilfeller av såkalte overbelastningsangrep på minst ni av de største mediene på nett i Sverige flere ganger i mars.

Advarte ambassadører

Notatet fra USA ble sendt ut til amerikanske ambassadører i Europa 19. oktober 2016. Der framgår det at Russland mistenkes for å stå bak hackerangrepet og for å påvirke det forestående presidentvalget i USA. En desinformasjonskampanje rettes til og med mot NATO og utvalgte samarbeidsland som Sverige og Finland, heter det.

– Russiske aktører mistenkes for å stå bak nylig gjennomførte forsøk på å infiltrere Sverige med forvrengt og falsk informasjon om NATO i svensk presse, ved tankesmiearrangement og i sosiale medier, står det i notatet.

Og videre:

– Russland mistenkes også for å ha utført cyberangrep mot svenske medier i mars 2016.

NATO-debatt

Da angrepene ble utført, pågikk en svensk debatt om fordeler og ulemper ved eventuelt svensk medlemskap i NATO. Kort etterpå ble det videre oppdaget at datatrafikken til Sverige fra russiske internettoperatører hadde økt kraftig i samme tidsrom som angrepene pågikk. Det beviser for øvrig ikke at angrepene kom fra Russland, og svenske myndigheter har ikke offentlig utpekt noen mistenkt i saken, men det er nevnt flere steder at det er påfallende sammentreff i saken.

Angrepene mot de svenske mediene fant også sted samtidig som epostene til Det demokratiske parti i USA ble hacket mens valgkampen pågikk der.

Buzzfeed News har fått tilgang til dokumentet etter at en domstol slo fast at opplysningene der er offentlige i henhold til amerikanske informasjonslovgivning. Deler av dokumentet er for øvrig fremdeles hemmeligholdt og ikke frigitt.

Powered by Labrador CMS