Studien viser at russisk utenrikspolitikk er blitt mer offensiv. Avbildet er Russlands president Vladimir Putin. Foto: Wikimedia commons/ Huatotakeshi.
Studien viser at russisk utenrikspolitikk er blitt mer offensiv. Avbildet er Russlands president Vladimir Putin. Foto: Wikimedia commons/ Huatotakeshi.

Svensk rapport: Russland forsøker å spre falske nyheter

Russisk desinformasjon og spredning av falske nyheter øker i Sverige, ifølge en studie fra Sveriges utenrikspolitiske institutt (UI).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Instituttet har siden begynnelsen av den russisk-ukrainske konflikten i 2014 undersøkt Russlands utenrikspolitiske strategi.

Studien viser at russisk utenrikspolitikk er blitt mer offensiv, og forskerne konkluderer med at russisk desinformasjon og spredning av falske nyheter er økende, skriver Dagens Nyheter.

Ekstra tydelig var det da den svenske riksdagen skulle stemme over Sveriges avtale med NATO i mai i fjor.

– Det var åpenbart at de ville ha et nei for avtalen, sier seniorforsker Martin Kragh ved UI. 

Les også: 710 omtaler av «falske nyheter» i fjor

Fullstendig uakseptabelt

Ifølge en amerikansk etterretningsrapport forsøkte Russlands president Vladimir Putin og hans regjering ved hjelp av hacking og lekkasjer å ødelegge Hillary Clintons sjanser til å vinne presidentvalget, samtidig som man forsøkte å bedre Donald Trumps sjanser blant annet ved spredning av falske nyheter.

– Angrep på et lands demokratiske prosesser er fullstendig uakseptabelt. Vi må være årvåkne og arbeide for internasjonale regelverk og kontrollsystemer, skriver utenriksminister Margot Wallström i en kommentar.

Angrepene ble rettet både mot Demokratene og Republikanerne, men det som Russland kom over av opplysninger om Republikanerne, ble ikke lekket i like stor grad, ifølge amerikansk etterretning.

USAs etterretningstjenester mener også at Russland vil kunne forsøke å påvirke valg i andre land på samme måte.

Etter et møte med etterretningstopper fredag vil påtroppende president Donald Trump ikke svare på hvorvidt Russland sto bak hackingen, noe han tidligere har stilt seg svært tvilende til. I stedet anklager han Demokratene for å ha vært uforsiktige, og han avviser at hackingen og lekkasjene påvirket valgresultatet.

Powered by Labrador CMS