Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, mener mangelen på kvinner i ledelse er gårsdagens problem. Foto: Marte Vike Arnesen
Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, mener mangelen på kvinner i ledelse er gårsdagens problem. Foto: Marte Vike Arnesen

Mener kvinner er gårsdagens mangfold

Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, mener mangelen på kvinner i ledelsen er gårsdagens problem som ennå ikke er løst.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har aldri ment at kvinner deler felles egenskaper, at vi - fordi vi er kvinner - står for noe ekstraordinært. Den type argumentasjon har jeg vært redd for, sier Kjersti Løken Stavrum til Journalisten.

– Det jeg har vært opptatt av, er at kvinner selvfølgelig må ha samme muligheter til å konkurrere om og bli vurdert til alle de spennende jobbene i media, på lik linje med menn.

– På den ene siden har jeg levd med denne problemstillingen helt siden jeg begynte i journalistikken. Jeg kjenner at jeg er litt lei, samtidig kan vi ikke gjemme bort det faktum at det er påfallende lav kvinneandel i det som er de mest attraktive jobbene i mediebransjen, sier Løken Stavrum.

Gutteklubb i Schibsted

Under torsdagens debatt, arrangert av medienettverket, ble Schibsted konsernsjef Rolv Erik Ryssdal, satt til veggs av VGTV-redaktør Helje Solberg. Han klarte ikke å svare konkret på spørsmålet om hvilke tiltak han kommer til å innføre for å en bedre kjønnsbalanse i sin egen ledergruppe. Espen Egil Hansen, sjefredaktør i Aftenposten, bekreftet under debatten at det er en gutteklubb i Schibsted.

Les også: Rolv Erik Ryssdal vet ikke hvordan han skal endre kjønnsbalansen i sin egen konsernledelse

– Vi må ikke trylle bort at ledelse krever gode relasjoner, sa Hansen.

Hansen fortalte om da han fikk jobben som redaktør i VG Multimedia.

– Jeg fikk først jobben, så i ettertid var det noen som kom på at ansettelsen burde ha en prosess. Jeg fikk beskjed om å skrive en søknad, også hadde vi et intervju. Hansen mener det var starten på prosesstanken rundt ansettelser i redaksjonene. Han nevner også at Schibsted er gode på det i dag, men at konsernledelsen henger etter.

Les også: I VG skal det alltid innstilles en kvinne blant de tre fremste kandidatene til en stilling

Mangfold gir resultater

Løken Stavrum minner om at problemstillingen med lav kvinneandel i journalistikken og i lederjobber i media er felles over hele verden. I England har man i høst hatt tilsvarende oppmerksomhet om at det finnes så få kvinnelige politiske journalister. En fersk rapport om dette fikk parlamentsmedlem Tom Watson til å påpeke at alarmklokkene burde ringe hos leserne ettersom det fremkom at hele industrien er dominert av menn.

– Til syvende og sist angår sammensetningen av folk i mediehusene leserne og seerne. En mangfoldig presse skal jo i sum evne å speile mangfoldet i befolkningen.

– Så er det også sånn at damene er gårsdagens mangfold, vi er gårsdagens problem som ennå ikke er løst. Og det er alvorlig, for nå er det mer mangfold det er underskudd på – som digital kompetanse og annen kulturbakgrunn. Et underskudd som vil kunne gjøre det tyngre å fylle samfunnsoppgavene og å tiltrekke seg en nye brukere.

Hun understreker likevel at ledelse ikke må være en sum av statistiske innslag. – Vi må sikre at talenter av alle slag har like muligheter til å komme opp og frem.

Powered by Labrador CMS