Direktesending fra Bodø med TV 2-reporter Roy-Arne Salater.

TV 2

Sto i vindkast på 42 m/s: – Jeg er en røslig kar, så det skal litt mer til å velte meg

TV 2-reporter Roy-Arne Salater dro dit orkanen herjet mest i Nordland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag denne uka herjet uværet i store deler av Nord-Norge og på Svalbard. Kraftig regn og sterke vindkast med styrke i opp til 30-40 meter per sekundet ble varslet lokalt i Lofoten, Vesterålen og Ytre Troms.

Nyhetsreporter for TV 2 i Nordland, Roy-Arne Salater, dro med fotograf Robin Jensen til Lofoten for å dokumentere uværet.

– Det beste ordet for å beskrive situasjonen er at det var skikkelig heftig, sier Salater til Journalisten.

Tok siste fly

Første utfordringen kom allerede da Salater og Jensen skulle fly fra Bodø over Vestfjorden til Lofoten. Alle flyene var innstilt eller kansellerte, deriblant avgangen de hadde bestilt til Leknes.

– Da begynte vi å få litt panikk for at vi ikke skulle klare å dra. Men så klarte vi å få plass på den siste avgangen til Svolvær for dagen. Etter det ble alle flyene kansellert. Vi hadde nok litt flaks, sier Salater.

Flyet var fult. Mesteparten av passasjerene skulle ironisk nok til Lofoten på tannleggeskrekkurs, forteller han.

– Da piloten klarte å lande etter den heftige flyturen, klappet de skikkelig. De som har tannlegeskrekk har gjerne skrekk for mye annet, ler Salater.

Stengte veier og broer

Fra Svolvær var det bare å hive seg i en bil og begynne å kjøre i stormen. I hele Nord-Norge var flere veier og broer stengt, og flyvninger og fergeruter innstilt eller kansellert.

Vegvesenets klare oppfordring til befolkningen var å holde seg hjemme. Journalisters jobb er gjerne det motsatte, forteller Salater. Hans mål var nettopp å skildre det herjede uværet.

– Regionen er stor, så det gjelder å være på rett plass til rett tid. Vi er opptatte av å skildre uværet, skader og hvordan været påvirker lokalbefolkningen og infrastrukturen, sier Salater.

Salater og Jensen kjørte til Kabelvåg der store bølger kom over torget. Senere på dagen hadde bølgene også kastet store steiner over veien til Henningsvær, der TV 2-journalistene hadde vært noen timer i forveien.

– I slike situasjoner er det viktig å tenke på sikkerhet hele veien. Vi sniker oss ikke over noen stengte broer selv om vi har direktesendinger og ønsker å være der det skjer. Når vi advarer folk om at situasjonen er farlig, kan vi ikke bryte reglene.

– Helt knust

Salater fikk ikke forlatt Austvågøya der Svolvær ligger. Han dro til Gimsøystraumbrua, der vindstyrken var så kraftig som 42 meter per sekund.

– Men jeg er en røslig kar, så det skal litt mer til å velte meg.

Han følte seg aldri utrygg i uværet, sier han. Men våt til det innerste laget, ble han. Da han kom tilbake på hotellet i Svolvær etter den lange arbeidsdagen, fikk han vrengt av seg klærne før han skulle i dusjen. Men dusj ble det ikke. Han sovnet før han rakk å komme seg på badet.

– Det var en slitsom dag. Jeg var helt knust, sier han.

Powered by Labrador CMS