Åse Marit Befring i jordskjelvområdet ved Marash i Tyrkia. I bakgrunnen foregår en redningsaksjon for å få ut folk ut av ruinene.

Jordskjelv

NRKs Åse Marit Befring gikk tom for bensin og måtte overnatte i bilen i jordskjelvområdet

– Flere er desperate, sier NRK-korrespondenten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De to siste dagene har NRKs Midtøsten-korrespondent Åse Marit Befring dekket det massive jordskjelvet som traff store områder i Syria, Tyrkia og Libanon.

– Det er så mange inntrykk og vanskelig å formidle det jeg opplever. Her er det så mange menneskeskjebner som er rammet, sier Befring til Journalisten.

Natt til onsdag overnattet hun og kolleger i bilen i Marash-regionen i Tyrkia. Området ligger svært nært episentrene for jordskjelvene ved Gaziantep og Kahramanmaraş.

– Vi hadde booket et hotell, men den var stengt fordi de var redde for at bygningene skulle kollapse. Vi kjørte rundt og rundt etter bensin, men alle bensinstasjonene var tomme, så vi hadde ikke noe valg enn å sove i bilen mens vi ventet på muligheten til å fylle, forteller hun.

– Bensin er en mangelvare

Fra klokken fem på morgenen stilte Befring seg i kø for å kjøpe bensin og fikk etter lang ventetid fylt opp tanken.

– Dette er en katastrofesone og bensin er en mangelvare, sier hun.

Ikke er det åpne kafeer eller butikker, selv om hun befinner seg midt i et sentrumsområde. Men menneskene er hjelpsomme og solidaritetsnivået høyt.

– Ved bensinstasjonen var det et lite hus der vi ble invitert inn og fikk noe å drikke, forteller Befring.

Da jordskjelvet inntraff natt til mandag befant Befring seg i sin leilighet i Istanbul.

I motsetning til sin NRK-kollega i Beirut, som våknet av at bygningen der han sov med familien ristet, merket hun ikke noe til jordskjelvet. Hun ble vekket av at telefonen ringte, bare timer etter at hun hadde kommet tilbake fra et oppdrag i Israel.

– Jeg hadde brukt hele dagen på å reise og hadde også mistet kofferten min, så jeg hadde ikke pc-kabel. Men mesteparten av utstyret lå heldigvis i håndbagasjen.

Befring satte seg i bilen sammen med sin fotograf og en journalist fra danske Jyllands-Posten, og begynte å kjøre. De dro først til Adana, så mot Hatay, og deretter nordover mot Marash, der hun befinner seg da Journalisten ringer.

En katastrofe uten like

Befring beskriver sammenraste bygninger og ødelagte veier. Menneskene har enten mistet hjemmene sine eller må holde seg unna dem i tilfelle de skulle rase sammen.

Det er både hjelpeorganisasjoner, redningsaksjoner og privatpersoner til stede som hjelper dem som står på bar bakke ved å dele ut mat, doruller, telt, pledd og andre ting, forteller hun.

– Folk bor på gatene og varmer seg med pledd og bål. Jeg så noen i pysjamas tidligere.

Hun sier dette er en katastrofe uten like og at flere er desperate.

– Jeg så en mann i sted som var rasende på en hjelpearbeider fordi han hadde slektninger i ruiner som ikke kom seg ut, sier hun og forklarer at svært mange er i den situasjonen.

– Akkurat nå står jeg i et område med redningsarbeidere. De har hørt noe dunking, så jeg står her og følger med og tenker å være her i dag.

Mangler nett og strøm

De siste to dagene har vært fulle av sterke inntrykk, sier NRK-korrespondenten.

Noe av det hun syntes har vært utfordrende som journalist, er å klare å formidle omfanget av det hun observerer og blir fortalt av menneskene hun møter.

– Det er vanskelig å beskrive hvor vanskelig og stor denne situasjonen er. Jeg vet ikke helt hvordan disse menneskene skal kunne komme tilbake til en vanlig hverdag.

I tillegg har det vært utfordrende å jobbe i et område med begrenset infrastruktur, strøm og nett.

– I går sto vi og redigerte sak til Dagsrevyen ved en ladestasjon i Hatay. Jeg tror de brukte aggregat slik at folk kunne ha et ladepunkt i regionen. Vi har også måttet jobbe fra grøftekanten, fordi veiene er også ødelagte og det er vanskelig å komme frem i tide, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS