Stortingets direktør Ida Børresen. Foto: Stortinget
20-30 navn på bordet
Prosessen med å plukke ny Sivilombudsmann i gang. Men Arne Fliflet går likevel ikke av ved nyttår.
Fliflet har sittet i embetet siden 1990 og det var ventet at han gikk av 31. desember. Men sist uke besluttet Stortingets presidentskap formelt å forlenge hans oppdrag ut mars neste år. Det gir administrasjonen og presidentskapet bedre tid til å velge hans etterfølger og den nye ombudsmannen tid til å innfinne seg.
Stortinget kunngjorde 18. november at jobben var ledig og stortingspresident Olemic Thommessen kommenterte prosessen dagen etter.. Fristen for å melde sin interesse ble satt til 12. desember, altså sist torsdag. Stortingets direktør gir uttrykk for at interessen har vært tydelig. Samtidig bringes navn inn ved at medlemmer av administrasjonen diskuterer hvem som kunne være aktuelle.
– Vi har ikke lyst ut stillingen. Vi har kunngjort at vi skal ha ny sivilombudsmann og bedt folk som er interessert eller vet om noen som kunne passe, om å ta kontakt. Og det har de gjort!
Børresen forteller at administrasjonen i Stortinget deretter kartlegger kandidater, samtidig som Presidentskapet holdes løpende orientert. Det er nedsatt et arbeidsutvalg med stortingspresident Thommessen og visepresidentene Marit Nybakk (Ap) og Kenneth Svendsen (FrP).
– Mange navn er brakt på bordet. Vi snakker vel om 20 til 30 personer, sier Børresen til Journalisten.
Presseforbundet har protestert mot at Stortinget utpeker ny Sivilombudsmann etter en lukket prosess der offentligheten ikke får innsyn i hvem som vurderes. Juristforbundet er også kritisk.
Børresen understreker at det allerde ved utlysning var klart at Fliflet måtte sitte litt på overtid. Hun begrunner prosessen med at det dreier seg om et offentlig verv og ikke en stilling der det foreligger søkerliste. Men utelukker ikke at lokket kan bli løftet en liten tomme.
– Det er ikke umulig at vi vil gi noe mer informasjon om prosessen underveis.
Sivilombudsmannens lønn er knyttet til høyesterettsdommernes og på 1,5 millioner. Hvis det skulle friste, forteller Børresen at 12. desember ikke var en formelt endelig frist, siden dette altså ikke er en jobb man søker på.
Konsulentselskpet ISCO Group bistår Stortinget i rekrutteringen og håpefulle som ikke tror Børresen og presidentskapet ivaretar diskresjonen godt nok, kan eventuelt henvende seg der. For å komme på tale må kandidater ha kvalifikasjoner som en høyesterettsdommer og relevant ledererfaring/utdannelse.