Ingen frilansavtale mellom NJ og Hjemmet Mortensen

Frilanserne fikk ikke kontraktene de ba om. Nå skal de kurses av fagforeningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) har ikke klart å komme til enighet med Hjemmet Mortensen om en standardisert kontrakt for frilansere som leverer stoff til selskapet. Men fagforeningen mener de allikevel har oppnådd mye i forhold til et kontraktsutkast fra medieselskapet NJ oppfordret frilansere til ikke å undertegne.

– Vi har fått vekk veldig mange av de helt urimelige kravene de kom med i første utkastet. Men Hjemmet Mortensen ville ikke ha inn noen faste satser på hvor mye de skulle betale for å få fri flyt. Vi ville gjerne ha en standardformulering rundt dette, mens de sier at det skal forhandles individuelt med hver enkelt frilanser, sier Kjetil Haanes i NJ til Journalisten.

Vil ha overordnet rettighetskontrakt

– Vi har hatt en veldig ryddig og god dialog med NJ, men så til slutt at vi ikke klarte å bli enige. Det er viktig for oss å sikre rettighetskontrakter som er tilpasset Hjemmet Mortensens nye digitale satsning og det at vi i mye større grad blir flermediale, er forlagsdirektør i Hjemmet Mortensen, Axel Waløs, beskrivelse av hvorfor en avtale ikke kom på plass.

Han forklarer at det er viktig for Hjemmet Mortensen å få til en overordnet kontrakt som går på rettigheter, slik at stoffet de kjøper kan brukes i flere publikasjoner og på flere plattformer.

– Utover det vil det være den enkelte redaktør som forhandler fram frilansavtaler som regulerer økonomien i det hele, sier han.

Omfattende kursing

– Vi synes det er veldig unødvendig og byråkratisk, men det er nå den løsningen HM har valgt. Vi var veldig nær en avtale, så det er veldig dumt at vi ikke kom i mål, sier Haanes, og forteller at NJ nå planlegger å dra i gang omfattende kursing i avtaleinngåelse for alle frilansere som leverer til Hjemmet Mortensen.

– I forhold til det første utkastet har vi fått vekk at arkivmaterialet levert tidligere skal kunne benyttes uten vederlag, punktet om videresalg i Hjemmet Mortensens regi og også en formulering om at frilansere som leverer bilder til Hjemmet Mortensen skal innhente en tillatelse fra fotoobjektet om å bruke bildet i all fremtid, forklarer Haanes, og legger til:

– Det er positivt at vi har fått til så mye, men vi kom ikke helt mål. Selv om vi var enige om mye, var det siste punktet helt avgjørende for oss.

Powered by Labrador CMS