Kjetil Haanes. Foto: Kathrine Geard

Journalistlagets nestleder savner støtte

HURDALSSJØEN: Kjetil Haanes har meddelt valgkomiteen at han ikke stiller til gjenvalg på landsmøtet neste år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Haanes sendte allerede i begynnelsen av september et brev til valgkomiteen, der han ga beskjed om at han ikke ønsker gjenvalg. Sven Arne Buggeland, leder i valgkomiteen, ba imidlertid Haanes om å avvente situasjonen inntil de to hadde hatt en nærmere samtale. En slik samtale hadde de forrige lørdag, men Kjetil Haanes står fast på sitt standpunkt om ikke å ta gjenvalg.

– Jeg kom inn nokså overraskende som nestleder i 2007, og det har vært veldig spennende og givende å få arbeide blant annet med NJs internasjonale virksomhet, men jeg er ikke kandidat på landsmøtet i slutten av april, sier Haanes.

Savner støtte

I brevet til valgkomiteen skriver Haanes at han ikke ønsker gjenvalg fordi han ikke har noe ønske eller noen ambisjon om å bli toppleder i NJ. Haanes skriver imidlertid også at han føler at han ikke har tilstrekkelig støtte i viktige deler av organisasjonen, og at dette er et viktig moment i forhold til en eventuell lederjobb.

Konkret skal dette dreie seg om at Haanes føler at han ikke har såpass støtte i A-pressen og deler av NRKJ at han stiller til gjenvalg.

Dermed bryter også Haanes det som er blitt et slags mønster for valg til NJs ledelse de seneste årene. Det normale har vært at lederen sitter i to perioder, altså fire år, og at nestleder er etterfølgeren.

Audition på Hurdalssjøen

Slik blir det ikke nå, og valgkomiteen må dermed i gang med å finne en ny nestlederkandidat. Første etappe blir NJs landsråd og landsstyremøte, som holdes på Hurdalssjøen i dag og i morgen. Selv om valgkomitéleder Buggeland først ankommer tirsdag, vil resten av komiteen være på plass. Landsrådet og landsstyremøtet vil dermed bli den reneste audition i NJ.

Valgkomitéleder Buggeland sier at komiteen har hatt sitt første møte, og at de etter møtet på Hurdalssjøen vil sende ut brev til samtlige tillitsvalgte med svarfrist 1. desember med spørsmål om hvem som tar gjenvalg. Deretter vil det blir sendt ut brev til hele NJ-organisasjonen om å komme med innspill om nyvalg med frist 25. januar neste år.

Floberghagen tar gjenvalg

Buggeland sier at han foreløpig ikke har hørt fra noen andre tillitsvalgte enn Kjetil Haanes. Den sittende NJ-leder Elin Floberghagen sier til Journalisten at hun er innstilt på å ta en periode til.

Spenningen vil derfor knytte seg til hvem som skal velges som nestleder. Normalt vil landsmøtet gjerne søke blant sittende landsstyremedlemmer for å finne nestleder. Blant veteranene i landsstyret er imidlertid usikkerheten stor.

Spennende vararepresentanter

Det knytter seg for eksempel stor spenning til om folk som Terje Eidsvåg (Adresseavisen) og Finn Våga (Stavanger Aftenblad), begge aktuelle kandidater forrige gang, vil ta en ny periode som tillitsvalgte. Trondar Lien i Bladet Tromsø er på vei ut, dels på grunn av bråk på hjemmebane, og dels fordi han starter studium på Universitetet i Tromsø neste år. Pål Hansen og Hege Iren Frantzen har nettopp tatt gjenvalg i NRKJ, og antas å ha mer enn nok arbeidsoppgaver i statskanalen.

Overfor Journalisten framholdes det at det imidlertid at det er interessante navn som Stein Sneve (Avisa Nordland) og Håkon Okkenhaug (Trønder-Avisa) på varamannsplass til landsstyret. Muligens vil noen brikker ha falt på plass allerede når landsstyret går fra hverandre tirsdag ettermiddag.

Powered by Labrador CMS