Illustrasjonsfoto: Birgit Dannenberg

Nummeret før trykkerikonstellasjon

På noen uker kan Edda og A-pressen ha kastet rundt avisene sine mellom ulike trykkerier. Alt avhenger av Larvik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Edda og A-pressen har over lengre tid drøftet mulig trykkerisamarbeid. Det eneste som er klart så langt er at Østlendingen vil bli trykket i A-pressens nye trykkeri på Biri. Men omveltningene i trykkeribransjen kan bli større utover høsten.

Møte

Denne uken ble ansatte og ledelse i A-pressens tre trykkerier i Larvik, Lillestrøm og Gjøvik sammen med Eddas trykkerier på Elverum og Borgerskogen orientert om prosessen.

Under møtet som fant sted i Oslo tirsdag, fikk de beskrevet hvordan en konstellasjon vil fremstå dersom den kommer opp og stå.

– Vi hadde en diskusjon om hva som kan skje om man får til planene, men det foreligger ikke et endelig vedtak, sier konserntillitsvalgt Harald Ormbostad for grafisk i A-pressen.

Siden 2008 har de to medieselskapene utredet mulighetene for å få til den gamle kongstanken om et felles trykkeriselskap. Før Edda solgte virksomheten på Nordvestlandet, etablerte partene et trykkerisamarbeid i Ålesund. Men det er rundt Oslofjorden at det store slaget står.

Eddas aviser i Østfold trykkes på Borgerskogen utenfor Tønsberg, dermed må Østlandets Blad, Moss Avis og Fredriksstad Blad nesten Oslofjorden rundt før de distribueres til abonnentene.

Disse avisene vil, dersom partene kommer til enighet, bli flyttet til NR1 Trykk på Lillestrøm.

Larvik

Dette avhenger av hva som skjer med NR1 Trykk i Larvik. Trykkeriet trykker i dag 12 titler av varierende størrelse og utgivelsesfrekvens.

Ifølge konserndirektør Sigmund Kydland i Edda Media vil de to pressene på Borgerskogen ikke ha problemer med kapasiteten som følge av en eventuell flytting av avisene til trykkeriet.

Kydland forteller at de to pressene på Borgerskogen kan begge deles til å bli to presser. På Edda Trykk trykkes det per i dag 38 avistitler, av disse er ti dagsaviser, hvorav eventuelt tre vil bli flyttet.

Heller ikke Ormestad i A-pressen tviler på at Edda Trykk på Borgerskogen klarer å løse dette.

Snart

Etter det Journalisten kjenner til vil A-pressen ta stilling til om trykkeriet i Larvik skal ofres for konstellasjonen i disse dager. Nettopp en nedleggelse av dette trykkeriet vil være avgjørende for konstellasjonen.

– Det er der det starter. Beslutter A-pressen å stenge i Larvik så er vi oppe og står på noen uker. Vi har ambisjon om oppstart til høsten med ny trykkeristruktur, sier Kydland.

Ormestad har ikke på langt nær så stor tro på at konsernledelsen vil fatte en beslutning i løpet av kort tid.

– Det har vi hørt lenge. Styringsgrupper med konsernsjefer og ledelse som skal ta stilling til om man i det hele tatt skal gå videre med det.

Trolig vil en ny sammenslutning ikke medføre særlig overtallighet. Ormestad forklarer at det meste vil bli løst gjennom naturlig avgang, mens arbeidsveien kan være et problem for enkelte av de ansatte i Larvik som bor i Grenlandsområdet.

Powered by Labrador CMS