Illustrasjonsfoto: Birgit Dannenberg

Når pressene stanser

På Røros ble trykkeriet nettopp bestemt avviklet. Men det er langt fra eneste stedet dette skjer, eller vurderes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For litt over en uke siden vedtok styret i Arbeidets Rett at trykkeriet skal legges ned. I vår besluttet Bergensavisen å gjøre det samme, de trykker nå hos konkurrenten. Edda og A-pressen har gjennom året forsøkt å komme til en løsning som i beste fall, for partene, kunne endt med et felles trykkselskap. I forrige uke brøt man forhandlingene. Sommeren 2008 skrev Dagens Næringsliv at Dagbladet ville selge Dagblad Trykk.

Alle de store aktørene ser på trykkeristrukturen, og vurderer å gjøre noe med dem.

Konsolidering

I Lister-regionen sitter nytilsatt ansvarlig redaktør Sveinung W. Jensen i Farsunds Avis med eget trykkeri. Avisen er bygget opp rundt trykkeriet, som har eksistert i 120 år. Men i dag er det ikke stort mer enn Farsunds Avis’ 6000 eksemplarer som går gjennom rotasjonen.

I fjor kjøpte Fædrelandsvennen seg opp i avisen og fikk dermed kontrollerende eierpost. En viktig del av Media Norges strategi er å konsolidere og trekke stordriftsfordeler gjennom eierskapet. Det innebærer at trykkeriet, og teknisk avdeling, i Farsunds Avis på sikt kan bli en historie.

– Det er ikke vedtatt noe, slår Jensen kontant fast. Han forteller at Fædrelandsvennens trykkeri i vår kom med tilbud om å trykke avisen. Det startet en prosess i Farsund. – Vi har en utredning i forhold til hvor vi skal trykke avisen i fremtiden. For oss er det viktig å snu alle steiner før vi tar en beslutning, sier Jensen.

Ikke reverserbar

Til tross for at styreleder Lars Torjussen i Farsunds Avis også er administrerende direktør i Fevennen, forteller Jensen at han ikke har fått føringer eller påtrykk fra eierne. Det er ikke sikkert at Farsunds Avis blir trykket i Kristiansand, dersom det legges ned. Selv om det virker som det beste alternativet.

– Det er en veldig stor beslutning å legge ned trykkeriet her og flytte trykkingen til Kristiansand, og da må vi vite at vi gjør det riktig. Den er ikke reverserbar.

Farsunds Avis har i dag ikke mulighet til fire fargers trykk på alle sidene, det får de i Kristiansand. Til gjengjeld kan vaktsjef i dag nærmest legge siste hånd på avisen ved midnatt, slik blir det neppe hos Fevennen, hvor også Lindesnes trykkes.

Gunstig

Det er få trykkerier igjen i Norge med trykking av egen avis som den primære oppgaven, slik det har vært på Røros og i Farsund. Men i Halden og på Rjukan skjer dette fortsatt.

På Rjukan kommer Norges kanskje minste dagsavis ut, Rjukan Arbeiderblad. For tre år siden investerte avisen i ny presse til trykkeriet. Det innebærer at den A-presse-eide avisen kan trykke åtte sider i fire farger, dersom sidetallet er oppe i 24.

For å bemanne trykkeriet, som sendte ut 2300 aviser fem dager i uken i 2008, har Rjukan Arbeiderblad en trykker på deltid.

Hadde avisen valgt å gå for en løsning hvor den for eksempel ble trykket hos Østlands-Posten i Larvik, kunne det fort krevd endringer.

– De fant ut den gang at det er mer å tjene på å ha eget trykkeri. Avisen kommer ofte i åtte sider og skulle vi gått til et av konsernets trykkerier så måtte vi opp i 16 sider, det ville betydd at vi ikke kunne vært en femdagersavis, sier ansvarlig redaktør og direktør Tom Martin Hartviksen.

Fleksibelt

Han forteller at da den nye pressa ble kjøpt, ble det sagt at man da hadde sikret egen avis og eget trykkeri de nesten 15 til 20 årene. Dessuten mener Hartviksen at det har sine fordeler, for under lokalvalg kan de vente til resultatet foreligger før de setter i gang trykkingen.

Hartviksen tror likevel at det ikke er en evig løsning.

– Det kan være at det tvinger seg fram en gang i fremtiden, men i dag er det ikke lønnsomt for oss, sier han.

Vurderer

I Halden Arbeiderblad sitter avisen med en forholdsvis gammel presse med begrenset fargekapasitet. Ifølge ansvarlig redaktør Hans-Petter Kjøge deles avisen opp i to seksjoner for å få mest mulig farger. Så når man i Halden får en 36 siders avis, så er 24 av sidene med firefarger.

Kjøge er heller ikke så sikker på om man i Østfold-byen vil ha trykkeri i overskuelig fremtid. Spørsmålet om trykkeriets fremtid reises jevnlig.

– Det er selvfølgelig til vurdering, men det er ikke tatt noen avgjørelse. Vi sitter nå og diskuterer dette på styreseminar. Det er klart et kostnadsspørsmål, men saken hos oss er at trykkeriet går med overskudd, sier Kjøge.

Satser

Edda Media-avisen Østlendingen på Elverum var på mange måter startpunkt for drøftingene om bytting av trykkporteføljer mellom A-pressen og Edda. Avisen skal etter planen trykkes i A-pressens nye trykkeri mellom Lillehammer og Gjøvik.

Det satser konserndirektør Stig Finslo i Edda Media på at fortsatt vil skje, selv om de to mediekonsernene ikke fikk til løsninger rundt Oslofjorden.

– Østlendingens trykkeri blir nedlagt og skal trykkes i nytt trykkeri som planlagt. Så fremt det bygges nytt og en ny struktur kommer opp og stå.

Powered by Labrador CMS