Strasbourgdommen svekker ikke ytringsfriheten

Advokat Kyrre Eggen som regnes som en av våre fremste eksperter på ytringsfrihet i norsk rett, sier til Aftenposten at han ikke tror Strasbourg-domstolen svekker norsk ytringsfrihet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I går ble det kjent at Strasbourgdomstolen hadde avvist VGs klage etter at avisen ble dømt både i tingretten og i lagretten for usanne ærekrenkelser mot den kosmetiske kirurgen Erik Dillerud. Advokat Per Danielsen var raskt ute og hevdet at dommen viser en sterkere vekt på personvern.

Advokat Kyrre Eggen er ikke enig i dette og sier til Aftenposten:

- VG-avgjørelsen forandrer ingenting når det gjelder de generelle prinsippene som MED (Menneskerettighetsdomstolen) legger til grunn, sier han.

Eggen peker på at i den aktuelle saken har MED kommet til at artikkelen ikke var i samsvar med alminnelige journalistetiske prinsipper. Dette gjelder både fordi VG ikke bare formidlet anklager fra en kvinne, men også gjorde dem til sine egne. Dessuten mener MED at artikkelen ikke var balansert og at Dillerud ikke fikk anledning til å imøtegå påstandene.

Aftenposten skriver på lederplass i en kommentar at «dårlig håndverk kan påtales, enten det skjer i medisinen, i byggebransjen, i massemediene, eller i jussen.»

Powered by Labrador CMS