Russebussen Donau møtte kritikk fra blant andre forstanderen for Det Mosaiske Trossamfund. Men han snudde da han fikk se logoen.Tegning: Jesper Langbråten / Donau
Subjekt skrev om russebuss som sjokkerte. Men kritikerne hadde ikke fått se logoen
Nå har avisa beklaget til både kritikere og Kongsvinger-russ.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
«Russebussen Donau sjokkerer: – Smakløst og historieløst», var tittelen på Subjekts sak om en russebuss i Kongsvinger tidligere denne uka.
Annonse
Det var Ervin Kohn, forstander for Det Mosaiske Trossamfund, som sto bak sitatet i tittelen. Også Guri Hjeltnes, direktør for HL-senteret, uttalte seg kritisk om bussens navnevalg, som sendte assosiasjoner til det tyske skipet DS «Donau» som ble brukt til å frakte jøder fra Norge under andre verdenskrig.
Men uttalelsene falt uten at kritikerne hadde fått se logoen for bussen, som Subjekt selv publiserte i den opprinnelige saken. Der ser man blant annet et eksploderende skip og datoen 16.01.1945, som var datoen da «Donau» ble senket.
– Jeg var litt rask på avtrekkeren, og har endret mening. Da jeg uttalte meg, hadde jeg ennå ikke sett bildet. Det er åpenbart ikke en intensjon om å håne ofrene, sa Kohn til avisa.
Nå har Subjekt-saken fått endret tittel til «Hyller motstandsmenn med russebuss».
Avisa har omtalt uttalelsene gitt til Dagbladet i en egen sak, og slettet Facebook- og Instagram-innlegg om den opprinnelige saken.
Annonse
Har beklaget til flere
– Hvorfor fikk ikke de kritiske stemmene se russebuss-logoen da dere kontaktet dem i første omgang?
– Det burde de gjort, svarer nyhetsredaktør Geir Bergersen Huse i Subjekt.
– Vi ser i ettertid at det gikk litt fort her. Bakgrunnen for at det som det ble, var at det i utgangspunktet ikke var logoen vi tenkte å adressere. Det var først selve navnet «Donau» vi festet oss ved. Da vi fikk logoen, burde også kildene våre fått se den, sier Huse.
I etterkant har Subjekt tatt affære, sier nyhetsredaktøren.
– Vi har loggført endringer i den opprinnelige saken og fulgt opp med en egen sak. Vi har beklaget overfor Kohn og Hjeltnes, og sagt at vi burde fulgt opp bedre med dem. Vi har også beklaget overfor russebussen at det gikk litt fort, og alle parter har fått anledning til å kommentere ytterligere.
– Ville ikke bare slette
Facebook- og Instagram-innleggene ble slettet for å minimere spredning av det som var misvisende og som ble annerledes i ettertid, sier Huse.
– Og vi har krysslenket mellom ny og gammel sak. Vi ville ikke bare slette og la saken forsvinne, men opplyse om hva som har endret seg og la hele prosessen være synlig.
Han avslutter:
– Det hadde vært interessant å dekke saken, selv om Kohn støttet idéen i første omgang. For oss hadde det også vært en god sak at «Russebussen Donau er klar for veien - får støtte fra Ervin Kohn». Vi skulle gjerne sett at det ble sånn.