Et kryssord i en oktoberutgave av Vest-Telemark Blad havner på PFUs bord. Illustrasjonsbilde.
Et kryssord i en oktoberutgave av Vest-Telemark Blad havner på PFUs bord. Illustrasjonsbilde.

Pressens Faglige Utvalg

«Svært krenkende:» Lokalavisas kryssord blir sak for PFU

Reagerer sterkt på bilde og løsningsord.

Publisert Sist oppdatert

Et kryssord fra Vest-Telemark Blad havner på bordet til Pressens Faglige Utvalg (PFU) når de samles til årets første møte onsdag 25. januar.

Klageren, en lokal kvinne, reagerer sterkt på at avisa har brukt et bilde av familiens brennende låvebygning som illustrasjon til kryssordet. Det hadde vært en nyhetssak for avisa da låvebygget brant ned to uker før kryssordet ble publisert.

Klageren reagerer også sterkt på at kryssordets løsningsord handlet om at den navngitte mannen hennes «har opplevd ein dramatisk låvebrann». Videre lød løsningsordet «I tragedien viser Fyresdal seg frå si beste side».

«At både vi og ungene får vår tragedie, der vi fortsatt er i sorg og lever midt i en branntomt, som helgeunderholdning i Vest-Telemark Blad synes vi er meget sårende og trist. Her tas det ikke hensyn til oss som er i sorg, og det oppleves som svært krenkende», skriver klager, ifølge PFUs egen oppsummering.

Avviser overtramp

Klagen gjelder flere punkter i Vær varsom-plakaten; 3.9 om hensynsfull arbeidsprosess, 4.1, om saklighet og omtanke, 4.3, om privatliv, 4.6, om hensyn til ofre for ulykker samt 4.10 og 4.12, om bildebruk.

I tilsvaret til klagen har avisa avvist at god presseskikk er brutt. De påpeker at ingen ble skadet i brannen, samt at de har lang tradisjon for å bruke aktuelle hendelser i kryssordet.

«Tanken bak å bruke denne saka i kryssordet var å vise samhaldet i bygda når tragedien rammar, i tillegg til at det var ei stor nyheitsshending den aktuelle veka», skriver VTB.

Har ført til fellelse før

Det er faktisk ikke første gang bildebruk i kryssord ender opp hos PFU:

I 2004 gjaldt en klage mot Bergensavisen blant annet at de hadde brukt nyhetsbilde fra en bilulykke som illustrasjon i kryssord. Klageren så bildebruken som en påminnelse om en svært traumatisk opplevelse.

Også da argumenterte avisa blant annet med at ingen kom til skade i ulykken.

Men Bergensavisen ble felt for brudd på god presseskikk etter Vær varsom-plakatens punkt 4.10, der det heter: «Vær varsom med bruk av bilder i annen sammenheng enn den opprinnelige.»


Powered by Labrador CMS