NJs landsstyre som valg på siste landsmøte i mars 2015. Foto: Trond Idås
NJs landsstyre som valg på siste landsmøte i mars 2015. Foto: Trond Idås

Denne gjengen kan bli færre

Journalistlaget vurderer mindre landsstyre som følge av slitasje på tillitsvalgte og færre medlemmer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagens antall på 15 medlemmer i Norsk Journalistlags (NJ) landsstyre kan bli redusert fra neste landsmøte i 2017. Det er en mulig og kanskje sannsynlig konsekvens av at landsstyret onsdag ga arbeidsutvalget (AU) i NJ mandat til å vurdere en slik slanking både av landsstyret og andre NJ-organer.

Landsstyret har bestått av 15 personer siden landsmøtet i 1991 økte antallet fra 13. Da lå det totale antallet medlemmer på 5.602.

– Vi har mistet 14 prosent av medlemmene og vi opplever stress og slitasje på tillitsvalgte i organisasjonen, begrunnet leder Thomas Spence forslaget om å kutte i NJs organer med.

Gransker lokallagene

Christer Pedersen fra iTromsø innvendte at en reduksjon kan føre til økt avstand mellom landsstyret og medlemmene. Men de fleste mente det uansett var riktig å vurdere et slikt tiltak med utsikter for ytterligere reduksjon i medlemsantallet i årene som kommer.

Jeg savner en debatt om hvordan vi designer NJ for 6.000-7.000 medlemmer

Torsdag vedtok landsstyret også å sette ned et utvalg som skal se på NJs 20 lokallag fordelt på geografiske distrikter. Utredningen skal undersøke hvordan ressursbruken og aktiviteten har vært de siste tre årene, og hvordan utviklingen i mediebransjen vil påvirke aktiviteten i de kommende tre årene.

– Når vi skal se på lokallagene må vi også se på oss selv, sa landsstyremedlem Stein Sneve, til daglig journalist i Avisa Nordland, under diskusjonen om å redusere antallet medlemmer i landsstyret.

Fritenkeutvalg

Håkon Okkenhaug fra Trønder-Avisa tok til orde for at NJ også må nedsette et utvalg som får i oppgave å se overordnet på hvordan NJ er rigget som organisasjon.

– Jeg vil heve blikket litt, og savner en debatt om hvordan vi designer NJ for 6.000-7.000 medlemmer. Vi skulle hatt et fritenkeutvalg som kan se på hvordan vi rigger organisasjonen. Vi er i et så stort skifte at vi trenger en debatt uten at den skal binde oss på noen måte. Det kan bety at vi legger ned lokallagene og bare satser på konsernlagene, eller det omvendte, sa Okkenhaug.

NJ har opplevd svikt i antallet medlemmer fra toppåret 2008 som ble notert med 7.755 ordinære, fullt betalende medlemmer. Det totale medlemstallet ligger noe høyere.

Okkenhaug fikk støtte fra Henrikke Helland fra TV 2. Det ble imidlertid ikke vedtatt å sette ned noe slikt utvalg nå.

Lokallagsutvalget består av Hege Iren Frantzen (nestleder i NJ), Dag Idar Tryggestad (Bergens Tidende og Bergen Journalistlag), Robin Mortensen, (NRK og Finnmark Journalistlag), Liv Ekeberg, (Agderposten og Agder Journalistlag) og Pål Hellesnes (Klassekampen og Oslo Journalistklubb).

Utvalget skal legge fram sine forslag innen 1. juni neste år.

Landsstyret har også vedtatt at det skal gjennomgå kontingentpolitikken med bakgrunn i en gryende motstand mot økte kontingenter blant medlemmene.

Les også: Gryende motstand mot økte kontingenter

Powered by Labrador CMS