Pål Bjerketvedt. Foto: Birgit Dannenberg
Pål Bjerketvedt. Foto: Birgit Dannenberg

NTB tar over deler av ANB

Først gikk Eddas APB inn i NTB, når følger featuredelen til A-pressens ANB etter.

Publisert Sist oppdatert

For ett år siden gikk NTBs sjefredaktør Pål Bjerketvedt ut og gjorde det klart at nyhetsbyrået ønsket å satse bredere. Blant planene var å etablere en featuretjeneste under navnet NTB Tema. Her ønsket han å få med seg A-pressens ANB og Edda Medias APB.

Noen måneder senere valgte APB å gå inn i samarbeidet. Ett år etter at forslaget kom på bordet, er også ANBs featureavdeling flyttet over.

Flyttes

Fra nyttår vil NTB bistå lokalaviser landet rundt med featurepreget stoff. ANB vil fortsatt eksistere, men da med journalistisk vekt på samfunn, politikk og arbeidsliv.

Sjefredaktør Bjerketvedt i NTB mener Tema blir et viktig bein for telegrambyrået.

– Vi tror NTB Tema vil vokse. Vi har det hatt en veldig god start med positiv utvikling, og det er nettopp gjennom dette miljøet vi planlegger å tilrettelegge produksjonen for kundene som spesialsydd innhold. Vår ambisjon er å få flere bein å stå på. Vi forventer at NTB Tema vil bli viktig på bunnlinjen fremover, sier han.

NTB Tema vil ha 5-6 årsverk, hvorav to nå hentes fra ANB. Bjerketvedt forteller at man også ser på flere andre spesialtjenester, og er i dialog med flere mulige kunder om forskjellige tjenester.

Bjerketvedt kaller dette tjenesten fra NTB en partner til lokalavisene. Han forteller at man leverer fast innhold til faste dager, og dermed inngår i den faste ukentlige publiseringsrytmen.

Mer lokalt

I skrivende stund er Edda Media den største kunden til NTB Tema etter at APB ble avviklet, etter hvert vil også A-pressen trolig bli en storkunde.

Konserndirektør Thor Gjermund Eriksen i A-pressen bekrefter at det foreligger en avtale mellom mediekonsernet og nyhetsbyrået om å bygge opp et tilbud til lokalavisene. Han forklarer at A-pressen er opptatt av at lokalavisene deres skal kunne kjøpe innhold av god kvalitet.

At det kan gjøre den lokale mediefloraen mindre mangfoldig på innholdssiden, er Eriksen ikke enig i. Han mener diskusjonen om nettopp mangfoldet i lokalavisene ikke har fanget opp utviklingen i disse avisene de siste årene. Han opplever at det er mer lokale nyheter og lokal debatt nå enn tidligere.

– Jeg vil påstå at det aldri har vært mindre fellesstoff i avisene enn i dag. Selvsagt trenger avisene tilgang til nasjonale nyheter, men det utgjør en mindre del av lokalavisene. Der opplever jeg det er full enighet mellom konsernet og redaktørene om at det er viktig å bevare og sikre ressurser til den lokale journalistikken.

ANB består

Selv om NTB tar over featuresegmentet fra ANB, vil ANB bestå som en sentralredaksjon i A-pressen. Eriksen forteller at det vil være mellom 10 og 15 ansatte i selskapet, hvor de aller fleste skal arbeide journalistisk.

Disse har fått tilført midler for å videreføre arbeidet med nye produkter, og da særlig på nettet. Blant annet fri flytavtalen i A-pressen som betyr at avisene i konsernet kan benytte seg av hverandres innhold.

– Det er helt vesentlig for oss å bevare en redaksjon for politikk, samfunn og arbeidsliv. Det har vi lange tradisjon med og det skal bevares.

Powered by Labrador CMS