Kulturminister Thorhild Widvey fra Høyre åpnet Mediedagene i Bergen onsdag kveld. Foto: Glenn Slydal Johansen
Kulturminister Thorhild Widvey fra Høyre åpnet Mediedagene i Bergen onsdag kveld. Foto: Glenn Slydal Johansen

Nyhetsbaserte TV-kanaler kan få nullmoms

BERGEN (Journalisten): Kulturministeren utdypet momsfritaket da hun sparket i gang årets Nordiske Mediedager.

Publisert Sist oppdatert

- Nå notifiserer regjeringen et plattformnøytralt momsfritak til ESA. Ordningen vil omfatte alle nyhets- og aktualitetstjenester, både i form av tekst, lyd og bilde. Med andre ord alle medier som i hovedsak består av nyhets- og aktualitetsinnhold, inkludert for eksempel nyhetsbaserte tv-kanaler som TV2 sin nyhetskanal, BBC World og CNN.

Nullmoms

Det sa kulturminister Thorhild Widvey da hun åpnet mediedagene i Bergen onsdag kveld. Da var det allerede blitt kjent at regjeringen nå vil notifisere nullmoms overfor ESA, og at den går inn for å fjerne medieeierskapsloven.

Les:

Nullmoms på nyheter kan bli stoppet av ESA

Venstre sikrer flertall for lovendring

Arbeiderpartiet uenig med regjeringen om medieeierskap

Også TV 2 vil kunne få nullmoms

Vil oppheve medieeierskapslov

Forenkling

Tidligere i talen trakk hun opp medienes oppgaver både lokalt og nasjonalt.

- Men mediene kan ikke overleve på denne lojaliteten alene. Jo nærmere verden kommer, jo mer utfordres nasjonale og lokale medier. Ikke primært når det gjelder innhold. Problemet er først og fremst økonomisk, sa hun, og gikk over til å presentere det som var blitt kjent tidligere onsdag.

Til at regjeringen vil fjerne medieeierskapsloven, sa kulturministeren at konkurranseloven sjelden har gitt et annet resultat enn medieeierskapsloven.

- Og de siste årene har ingen sammenslåinger har blitt stanset. Derfor er dette en forenkling både for mediebransjen, for næringslivet og for staten. Mediebedriftene må følge de samme prinsippene ved fusjoner og oppkjøp som alle andre. Men nå slipper de altså å forholde seg til flere instanser og lovverk samtidig.

Detaljene om hvordan medieeierskapsbegrensningen skal integreres i konkurranseloven blir kjent når regjeringen legger fram lovproposisjonen legges fram for Stortinget.

Støtte til lokalradioen

I talen trakk Widvey også fram digitaliseringen av radioen, og meldte at det også her skal skje forenklinger. Blant annet erstattes dagens konsesjonsordning av en registrering hos Medietilsynet. Og lokalradioer som ikke har dekning i de fire største byene får gratis konsesjonsforlengelse på FM i fem år.

- Og vi fjerner all detaljregulering av disse konsesjonærenes sine inntekter og innhold for å sørge for at rammevilkråene i FM-nettet er like gode som i DAB-nettet. Dette gjør vi fordi vi mener at det lokale innholdet ikke trenger å kontrolleres av offentlig byråkrati. For det er jo sånn at det lokale innholdet jo allerede ligger i lokalradioens sjel. For å bidra til at lokalradioer over hele landet kommer raskere i gang på DAB, stiller vi disponible midler til rådighet. Vi øremerker over halvparten av den potten som tildeles lokalkringkasting til dette formålet.

For nyheter om NRK må vi vente på stortingsmeldingen som det ble gjentatt at legges frem før sommeren.

Tidligere TV 2-toppsjef Alf Hildrum etterlyste i en sofaprat på scenen med VGs Frithjof Jacobsen og Anders Giæver etter talen mer informasjon om hva slags avgrensning av nyheter som ligger i notifiseringen av nullmoms.

Powered by Labrador CMS