BBCs kringkastingsjef Tony Hall gjestet nylig kanalens The Andrew Marr Show. Skjermdump BBC
BBCs kringkastingsjef Tony Hall gjestet nylig kanalens The Andrew Marr Show. Skjermdump BBC

– Lisensen har ti år igjen

BBCs kringkastingsjef Tony Hall åpen for husholdningsskatt.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg følger argumentet om at lisensen har 10 års levetid igjen.

Det sa BBCs toppsjef Tony Hall da han gjestet allmennkringkasterens programleder Andrew Marr i helgen. Det skriver nettavisen CityAm.

Etter at de konservatives David Cameron vant valget i Storbritannia tidligere i år ble John Whittingdale i mai utnevnt til ny statsråd for kultur, media og sport. Han ledet inntil nylig komiteen for de samme ansvarsområdene i Underhuset i det britiske parlamentet, en post han hadde hatt i en årrekke.

Den nye statsråden har tidligere kritisert lisensen, og kalt den regressiv, altså at den utgjør en mindre del av inntekten jo mer man tjener.

Alvorlig

Programleder Andre Marr introduserte BBC-sjefen med å spørre om regjeringen nå planlegger å gå til krig mot BBC. Uansett sa han at BBC fremover må jobbe hardere for å forsvare lisensen.

– Mange konservative parlamentsmedlemmer tror BBC vil bli radikalt endret de neste månedene og årene, sa Marr.

– Det er en avgjørende tid for BBC, og det er viktig å ha en debatt om BBC som både må inkludere politikere, men den må og inkludere publikummet som betaler for oss, svarte Hall.

Programlederen skisserte fler ufordringer for den britiske allmennkringkasteren. Et forslag er å avkriminalisere betaling av lisensen, altså å gjøre den frivillig. Det kan koste BBC over 2,5 milliarder kroner. Det er også mulig at BBC-lisensen vil bli fryst videre etter 2017. Og at pensjonister skal få gratis lisens.

– Hvis alle de tingene skjedde vil det bli alvorlig, sa Hall.

Avtalen, det såkalte charteret, som BBC styres etter nå løper ut 31. desember neste år, og står derfor på trappene til å fornyes.

Hall fremhevet at BBCs viktigste oppgaver fortsatt er å informere, underholde og utdanne nå 100 år etter etableringen av institusjonen.

BBC-sjefen avviste ikke at en husholdningsskatt kan erstatte dagens lisensordning.

– Det er en veldig interessant ide. Vi må tilpasse lisensen for å reflektere at publikummet bruker BBC, men ikke live.

Lisensutredning i Norge

PÅ spørsmål om hva han syns om tanken om ti års levetid for lisensen, viser NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til allmennkringkastingsmeldingen som ble lagt fram av regjeringen i forrige uke.

– Jeg tror vi har tid til å tenke oss om, men at det er riktig å ta tak i det nå. Slik som det er lagt opp til i stortingsmeldingen, skriver Eriksen i en tekstmelding til Journalisten.

Kulturminister Thorhild Widvey fredet i meldingen lisensen ut inneværende stortingsperiode, som går til 2017. Departementet vil utrede nærmere konsekvenser av ulike finansieringsmodeller for NRK.

Regjeringen har varslet at den vil komme tilbake med et lovforslag om hvordan NRK skal finansieres i fremtiden.

Les også:

Regjeringen vil erstatte NRK-plakaten

– En god dag for norske medier

Se hele BBC-programmet her:

Les mer om NRK.

Powered by Labrador CMS