- En god dag for norske medier

Men det blir tøffere krav til NRKs økonomi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag presenterte kulturminister Thorhild Widvey regjeringens allmennkringkastingsmelding. Det var forventninger til at NRK ville få begrenset sin virksomhet, særlig på nett. 

Statsråden hadde tatt grep. Blant annet skal NRK lenke i mer begrenset omfang til artikler som befinner seg bak betalingsmur. Samtidig skal NRK.no styrke mediemangfoldet ved  på gi andre publisister trafikk gjennom lenking. 

Og lisensen blir stående, samtidig som ulike modeller og konsekvenser av disse skal utredes. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er langt fra en slagen mann etter presentasjonen. 

– Det er en god dag for NRK, men vi får det tøffere. Det stilles strengere krav til effektivisering, sier han. 

Han sier at NRK uansett må effektivisere for å frigjøre midler til å lage mer innhold. Og så håper han at politikerne også ser sammenheng mellom NRKs inntekter og tilbudet. Det er åpenbart, sier han, at færre inntekter gir mindre utbud. 

Frykter produksjonskrav

Widvey gjorde det klart at NRK må effektivisere ytterligere. NRKJ-leder Sidsel Avlund sier det skaper bekymringer all den tid NRK er inne i en effektiviseringsperiode og over to år reduserer bemanningen med 300 årsverk. Hun opplever at budskapet om effektivisering er diffust. 

– Jeg er opplagt bekymret, særlig for at den stadige strupingen av NRK vil gå utover tilbudet. 

Særlig bekymrer kravet om at 40 prosent av innholdet skal lages av eksterne. Et voldsomt høyt tall, sier hun. NRK har i dag lagt ut mer enn 30 prosent av produksjonen til eksterne produksjonsselskap. Samtidig som kravene er langt lavere. 

Hun viser til at alle de store produksjonsselskapene eies av utenlandske aktører som Rupert Murdoch. 

– Dette er NRKs globale konkurrenter. Og så er det viktig med et stort fagmiljø i NRK som sørger for at vi kan lage større produksjoner selv. 

Positiv tone

Styreleder Birger Magnus kaller tonen i meldingen positiv. Han var ikke forberedt på indikasjonen fra statsråden om at lisensen vil bli fryst over de neste årene.

– Selskapets ledelse har gjort mye for å drive mer kostnadseffektivt. Men NRK kan ikke forvente full kostnadskompensasjon de nærmeste årene, sa statsråden fra talerstolen. 

– Den beskjeden var ny for oss. Det er underlig at TV 2 og TVNorge skal få mulighet til å øke sine inntekter, men ikke NRK, sier han. 

Om strengere krav til effektivisering og liten endring i lisensen over en lengre periode vil i ytterste konsekvens kunne bety ytterligere bemanningsreduksjon.

Skritt i riktig retning

Administrerende direktør Randi Øgrey i MBL karakteriserer meldingen som god. Hun mener det er viktig at statsråden tar grep om NRKs rolle i mediemangfoldet. Og understreker hun viktigheten at mangfoldsutvalget må arbeide hurtig. 

At NRK skal bidra til mediemangfoldet gjennom å lenke ut på nett er hun særs fornøyd med. 

– Det er viktig skritt på veien. Så må vi se hvordan NRK forvalter dette. Det er en god løsning som vi vil følge tett.

Skal drive effektivisering

– NRK har vist at de kan drive med effektivisering. Men det frarøver ikke NRK å drive med kostnadstiltak også i årene som kommer, sier hun.

Widvey vil ikke uttale seg om nivået på lisensen. Men sier til Journalisten at NRK kan ikke forvente seg full dekning for kostnadene fremover.

Statsråden sier hun ikke har noen betenkeligheter rundt hvem som eier produksjonsselskapene. Utenlandske eller ei. Hun mener at å kreve at 40 prosent av produksjonen skal gjøres utenfor NRK vil stimulerer til sterke produksjonsmiljø og det vil skape bedre mangfold.

Powered by Labrador CMS