Foto: mkhmarketing/Flickr.com
Foto: mkhmarketing/Flickr.com

Facebook bøyer seg for press rundt bildet av napalmjenta

Facebook vil bryte med egne standarder! - Viser det nytter å si ifra, sier Tom Egeland

Publisert Sist oppdatert

- I ukene fremover kommer vi til å åpne for å tillate poster som folk mener har nyhetsverdi, er betydningsfulle, eller er viktige og av offentlige interesse - selv om de kanskje ellers bryter med våre standarder, skriver Facebook vispresidentene Joel Kaplan og Justin Osofsky i en melding på Facebooks hjemmeside.

Mandag neste uke møter Facebook-direktør Patrick Walker norske redaktører og kulturminister Linda Hofstad Helleland under redaktørforeningens høstmøte.

Det er tydlig at stormløpet mot Facebook og debatten rundt yttringsfrihet har satt spor hos nettgiganten i California.

- De siste ukene har vi fått en rekke tilbakemeldinger fra vårt samfunn og partnere om våre standarder i nettsamfunnet og hva slags bilder og historier som er tillatt på Facebook, skriver Kaplan og Osofsky, og legger til:

- Vi er takknemlige for tilbakemeldingene.

Her finner du Journalistens dekning av Facebook

Vil tillate flere bilder og historier

- Vi vil arbeide med vårt samfunn og våre partnere for å finne ut nøyaktig hvordan vi skal gjennomføre dette, både med nye verktøy og hvordan dette kan håndheves. Vår hensikt er å tillate flere bilder og historier, men uten at dette medføre en sikkerhetsrisiko, eller at vi viser støtende bilder til mindreårige og andre som ikke ønsker å se dem.

LES OGSÅ: Det er grunn til en viss optimisme dersom Aftenposten bruker like mye energi på foto­journalistikken fremover

Facebook signaliserer nå at de ønsker å innlede et bredt samarbeid for å se på hvordan man på best mulig måte kan løse problemene rundt publisering av saker og bilder som ellers går på tvers av nettssamfunnets standarder.

- Vårt mål er alltid å speile vårt samfunns verdier, og sørge for at våre rettningslinjer gjenspeiler vårt samfunns interesser. Vi ser frem til å jobbe tett med eksperter, utgivere, journalister, fotografer, politimyndighetene og andre som jobber for bedre sikkerhet, når det gjelder å forbedre hvordan vi skal forholde oss til de postene som vi nå tillater. Og vi er også takknemlig for alle rådene fra de mange mennesker som forsøker å hjelpe oss slik at vi kan gjøre dette riktig.

Det er kanskje ikke overraskende at Facbook nå endrer kursen. Allerede i begynnelsen av september postet Justin Osofsky om saken på sin egen Facebook side:

“This week, a Norwegian writer named Tom Egeland shared a photo called “The Terror of War” on Facebook. It’s a famous image of a naked 9-year-old girl named Kim Phúc running away from a napalm attack during the Vietnam War that won a Pulitzer Prize. When it was first published, “Terror of War” played an important role in changing public perception about the U.S. involvement in Vietnam. Over the past 50 years, it’s become an iconic image. But because it depicts a naked child, we initially removed Tom’s post — and other posts that shared the same photo — for violating our community standards. Sometimes, however, the global and historical importance of a photo like “Terror of War” outweighs the importance of keeping nudity off Facebook.”

I dagens melding følger Facebook opp denne tråden:

– Det er kompleks utfordring å forholde seg til globale standarder for nettsamfunnet vårt. Om et bilde har nyhetsverdi eller historisk betydning er svært subjektiv. Bilder av nakenhet eller vold som er akseptabelt i en del av verden kan være støtende - eller til og med ulovlig - i en annen. Det å respektere lokale normer og samtidig opprettholde global praksis vil ofte komme i konflikt med hverandre. Og folk er ofte uenige om hvilke standarder som bør legges til grunn for å sikre et samfunn som er både trygt og åpent for frie yttringer, sier de to visepresidentene i Facebook i sin fellesuttalelse.

Men den klareste uttalelsen kom likevel Justin Osofsky med på sin egen hjemmeside, hvor han innrømmer at slettingen av bildene av napalmjenta var feil:

- In this case, we tried to strike a difficult balance between enabling expression and protecting our community and ended up making a mistake. But one of the most important things about Facebook is our ability to listen to our community and evolve, and I appreciate everyone who has helped us make things right. We’ll keep working to make Facebook an open platform for all ideas.

Still, we can do better. In this case, we tried to strike a difficult balance between enabling expression and protecting our community and ended up making a mistake. But one of the most important things about Facebook is our ability to listen to our community and evolve, and I appreciate everyone who lhas helped us make things right. We’ll keep working to make Facebook an open platform for all ideas.

Avventende jubel

Det var forfatter Tom Egelands posting av ikonske bilder på Facebook som startet hele kampen mot nettsamfunnets sletting. Etter å ha lest deler av meldingen fra Facebook sier han det er vanskelig å mene noe om den nye policyen før den er tatt i bruk.

LES OGSÅ: Tom Egeland har 6 spørsmål til norske redaktører. Klarer dere å gi gode svar?

– Men for all del: At de viser tegn til å ville lempe på sine tidvis rigorøse regler og ikke minst håndhevingen av dem, er selvsagt svært positivt. Det viser at de tar debatten på alvor. Men hva betyr det i praksis? skriver Egeland til Journalisten.

En del av han jubler over at nettsamfunnet ser ut til å ha lyttet til kritikken fra Norge.

– Det viser at det nytter å si ifra. Men en annen og mer nøktern del av meg, advarer mot å feire noe vi vet svært lite om. Ingen av oss vil ha noe frislipp av pornografiske nakenbilder på Facebook. Men sunn, redaksjonell fornuft er bra! Og det er nettopp det jeg har etterlyst.

LES OGSÅ: Dette bildet vil ikke Facebook du skal se

Dersom Facebook holder det de nå lover. Og dersom dette ikke bare gjelder mediene, men også marginaliserte grupper som har slitt med Facebook-sensur, mener Egeland dette åpenbart er strålende.

- Så jeg tør våge meg på et aldri så lite jippi - med det forbehold at Facebook må leve opp til det de nå lover.

Powered by Labrador CMS