Turid Næss. Foto: Birgit Dannenberg
Turid Næss. Foto: Birgit Dannenberg

Klubben bryter med Dagblad-ledelsen

Mener det ikke er noe å forhandle om.

Publisert Sist oppdatert

Som Journalisten fortalte på torsdag, går det mot nedleggelse av fotoavdelingen i Dagbladet. Samtidig avdelinger i avishuset skal kutte kostnader og så langt skal ledelsen ha identifisert 32 stillinger som skal kuttes.

Da styret i redaksjonsklubben fortalte om ledelsens planer på gårsdagens klubballmøte, skal stemningen blant NJ-medlemmene ha vært trykket.

Ledelsen har tidligere gjort det klart at det ikke er penger i bedriften til sluttpakker. Dermed opplever de ansatte at det ikke er noen form for frivillighet i nedbemanningsprosessen.

Møte

Fredag ettermiddag møtte ledelsen klubbene i huset for å fortsette samtalene. Etter kort tid gikk de i stå, og redaksjonsklubben har nå brutt drøftelsene.

– Vi har bestemt at vi ikke skal gå inn i drøftelser om nedbemanning med Dagbladets ledelse, sier klubbleder Turid Næss til Journalisten.

Klubben meldte at det ikke er rom for forhandlinger siden det ikke forligger noe som tilsier frivillige avganger.

– Samtlige journalister og fotografer i Dagbladet er nå opprørt, forbannet og kampvillige, forklarer klubblederen.

Håper

Næss håper og tror dette budskapet vil bidra til at ledelsen tar til vettet, og ikke forsøker å styre folk ut av lokalene slik det nå ligger an til.

Selv om drøftelsene er brutt, betyr ikke det at redaksjonsklubben vil avvise ledelsen helt og holdent.

– Vi har full åpning for å diskutere alternative og kreative måter å løse dette på. Målet er uansett å unngå oppsigelser, sier Næss.

Klubblederen forklarer at det fra ledelsen ikke foreligger noen forslag om å kutte i lederlønninger eller lederstillinger. Det forundrer klubben. Under klubbmøtet torsdag skal flere ha vært frustrerte over at ledelsen har skjermet seg selv.

Beklager

Administrerende direktør Terje Wibe sier han ikke ønsker å gå i detalj rundt forslagene ledelsen har lagt fram, fordi drøftingene skal være interne og reelle.

Han forteller at ledelsen er blitt redusert gjennom tidligere nedbemanninger, blant annet gjennom sammenslåingen av DB Medialab og Dagbladet papir i fjor.

På spørsmål om det er aktuelt å kutte i lederlønningene for å unngå nedbemanninger, viser Wibe til at dette er det for tidlig å svare på. Han forklarer at de øvrige klubbene i Dagbladet har sagt ja til å fortsette drøftingene med ledelsen på mandag. Redaksjonsklubben organiserer nesten halvparten av de ansatte i Dagbladet.

– Vi beklager meldingen fra redaksjonsklubben, det gjør vi. De stilte et klart krav om at det måtte komme på bordet sluttpakker eller lignende. Det har ikke bedriften mulighet til å bære økonomisk, så vi måtte dessverre si nei.

Alvorlig

NJ-leder Elin Floberghagen reagerer på måten Dagbladets ledelse går fram i denne nedbemanningsprosessen.

– Det er en alvorlig situasjon og det er veldig trist at Dagbladet sier nei til drøfting med ansatte for å unngå oppsigelser. Alle andre større mediehus har klart å finne løsninger som ikke omfatter oppsigelser, det burde også Dagbladet klare.

Floberghagen forteller at hun støtter klubbens reaksjon og mener både eiere og ledelse nå bør gå i seg selv og tenke seg om.

– Så får de komme tilbake til de ansatte med et reelt rom for å forhandle slik at oppsigelser kan unngås.