Ann-Margit Austenå mener TV 2 ikke har hørt etter på det hun har sagt. Arkivfoto: Journalisten
Ann-Margit Austenå mener TV 2 ikke har hørt etter på det hun har sagt. Arkivfoto: Journalisten

NOAS mener TV 2 har laget uriktig reportasje

TV 2 mener på sin side at NOAS forsøker å flytte fokus i saken.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag publiserte TV 2 en reportasje som forteller at Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) klarte å dra inn fire millioner kroner på kampanjen hvor Kristoffer Joner stilte opp. Med i kampanjen var syv år gamle Masoud Mousavi. Ifølge TV 2 spurte ikke NOAS familien om de ville være en del av kampanjen. De sendte aldri noen takk etter innsamlingen. Familien skal også ha fått avslag om juridisk bistand.

Ann-Magrit Austenå mener hun ikke har ført gamle journalistkolleger bak lyset

I en pressemelding skriver generalsekretær Ann-Magrit Austenå at TV 2s fremstilling er feil. Hun avviser at organisasjonen har gitt avslag om juridisk bistand, men viser til at Utlendingsnemnda på eget initiativ behandlet familien Mousavis sak etter en rettsavgjørelse i storesøsters sak. 

«… uten å gi familien eller NOAS mulighet til å komme med oppdatert informasjon om familiens situasjon.» heter det i meldingen hvor det vises til at familien hadde oppholdt seg i Norge i fire og et halvt år, og at NOAS hadde gitt bistand fram til da. 

Avslag på praksis

Nemndas vedtak betød at storesøster fikk opphold, mens familiens avslag på asylsøknaden ble opprettholdt. Austenå skriver at familien så ble internert på Trandum før hjemsendelse til Kabul og at NOAS’ advokat før tvangsreturen forsøkte å få denne stanset. 

Hun skriver videre at familien halvannen uke senere fikk tilbud om å få saken prøvd gjennom domstolprosjektet til NOAS, men takket nei til dette. 

«Det var etter at familiens egen advokat tapte saken i tingretten at NOAS i januar 2017 ble kontaktet med spørsmål om å dekke advokatkostnadene. Vi besvarte henvendelsen med å vise til vår praksis, om ikke å gi økonomisk støtte til saker asylsøkere tar til retten utenom NOAS.»

Austenå skriver at de etter innsamlingsaksjonen i fjor har fått flere henvendelser fra både asylsøkere og støttegrupper om lån eller om de kan dekke advokatkostnader. NOAS viser da til praksis om at de gir avslag på søknader til personer som ønsker å gå utenom NOAS.

Forsøker å flytte fokus

– NOAS forsøker nå å flytte fokuset i saken. TV 2 sin sak handler om at NOAS avslo bønnen fra familien om støtte til rettssak to ganger etter at de ble brukt i forbindelse med Joner-kampanjen. Dette reagerer både familien og advokaten på - og det må de få lov til å gjøre. NOAS har fått et langt tilsvar både på tv og nett, og har alle muligheter til å svare for seg, skriver nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 i en epost til Journalisten.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2. Foto: TV 2
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2. Foto: TV 2

Hun viser til at TV 2 opplyser at NOAS var involvert i saken lenge før familien ble tvangsutsendt av Norge. Reportasjen til TV 2 handler om det som skjer på et senere tidspunkt.

– Poenget i vår sak er at søsteren som sitter igjen i Norge fikk et håp om at NOAS skulle hjelpe dem videre i rettssystemet, etter at de fikk inn fire millioner kroner i Joner-kampanjen.

Invitert i studio

Solbrække skriver videre at det ikke er noen tvil om at familien er en del av kampanjen til NOAS og at dette ga dem håp. Som følge av engasjementet rundt NOAS-aksjonen opplevde familien også at folk ikke bidro til deres egen innsamlingsaksjon fordi det var ventet at midler fra Joner-kampanjen skulle gå til familien.

– Jeg ser at Austenå nekter for å ha brukt Aghdas og familien i kampanjen, og at hun opplever TV 2 som uriktig og urimelig. NOAS har da vitterlig latt Joner bruke familien som eksempel, og familien selv er ikke tvil om at NOAS har brukt dem. Et raskt google-søk viser at brødrene er omtalt både i kampanjen, og av andre medier som har dekket kampanjen. Å si at det tvert i mot er Joner som er brukt i kampanjen, mener jeg er ordkløveri. Hadde jeg jobbet i NOAS, ville jeg vurdert å ta kontakt med familien for å høre om det er noe de kan bistå med.

Solbrække forklarer også at Austenå er blitt invitert til Nyhetskanalen onsdag for å utdype, men dette har hun takket nei til. 

TV 2 har ikke hørt etter

Ja, sier Austenå til Journalisten, hun forsøker å flytte fokus tilbake fordi hun opplever at fremstillingen i TV 2 er skjev. Hun har behov for at fremstillingen til NOAS kommer fram. At de har sendt flere omgjøringsbegjæringer, at de har samarbeidet med familiens advokat og at de har tilbudt å jobbe med saken pro-bono. 

– Jeg oppfatter at TV 2 ikke har hørt på det jeg har sagt til dem. De har valgt en vinkel i denne saken og holdt seg til den uavhening av informasjonen jeg er kommet med. 

Invitasjonen til Nyhetskanalen takket hun nei til fordi det var tilbud om å stille til en debatt med advokat Sigrid Broch som representerer familien. Det mener hun ikke vil tjene saken og spesielt ikke storesøster Aghda som sitter igjen i Norge. Austenå viser til at NOAS og Broch har et felles formål i saken, hvilket er å bistå familien så godt det lar seg gjøre.

– Og så har vi hatt ulike handlingsrom og ulike vurderinger i saken. Det er noe vi ikke kan diskutere på TV 2 på grunn av personvernet vi må gi våre klienter. 

Austenå mener NOAS var tydelig på at innsamlingen i Joner-kampanjen skulle gå til deres rettshjelpsarbeid og at familien ikke er blitt brukt i kampanjen. 

– Jeg er særlig lei meg for en ting; at jeg ikke svarte direkte på e-posten Aghda sendte meg på nyåret. Det forsvant for meg. Det burde ikke skjedd. Jeg skal svare henne nå og be om unnskyldning. 

– Vi har gjort det vi har kunnet ut fra rammene vi har.