Dette skulle aldri skjedd, sier Karianne Solbrække. Men er uenig i Journalistens begrepbruk

TV 2s nyhetsredaktør legger seg flat, men er ikke enig i at det var fake news TV 2 begikk på mandag.

Publisert Sist oppdatert

Mandag produserte TV 2 en innoldsrik nyhetssending klokken 18.30. Med bred dekning av både massakren i Las Vegas og flommen på Sørlandet. Dessverre for TV 2 fikk ikke sendingen det punktum den fortjente. 

For i slutten av nyhetssendingen, som var tre ganger så lang som vanlig, promoterte nyhetsanker Arill Riise som vanlig innhold fra TV2.no. Som oftest går det helt greit, men på mandag var det en dramaserie som ble promotert - som om det var en vanlig nyhet. 

«Du har kanskje sett denne savnet-plakaten i sosiale medier de siste dagene. Etter en kveld på byen i Oslo så forsvant Thea sporløst i september. Nå har venninnen Liv satt i gang et stort prosjekt for finne samboeren. Hva denne mystiske leteaksjonen går ut på kan du lese på tv2.no,» sa Riise.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Når ekte medier bidrar til falske nyheter

– Dette skulle ikke skjedd, sier Karianne Solbrække til Journalisten og legger til: – Jeg liker ikke betegnelsen fake news. Det mener jeg er en bevisst handling, en overlagt løgn. Det er ikke dette. Jeg mener det er greit å tease i programmet, men vi setter denne ikke i riktig sammenheng. Vi forteller ikke seerne hele bildet. Det er hele problemet her.

Karianne Solbrække. Foto: TV 2
Karianne Solbrække. Foto: TV 2

I utgangspunktet er det redaksjonen i TV2.no som lager tekstforslag til teaser og så går denne gjennom flere ledd. 

Solbrække sier at de i TV 2 opplever det som en merverdi for seerne at de teaser saker på nettsidene som de ikke har i nyhetssendingen. Hun understreker at det også er primært andre nyhetssaker som promoteres, og noen ganger programmer på TV 2. Nyhetsredaktøren sier hun ikke ser noe problematisk i dette. 

– Men det skal ha en nyhetsverdi for våre seere, sier hun og legger til: – Det er synd at alle som bidro til en veldig god nyhetssending i går opplever dette.