Politiet testet en snøscooter med et fåtall fotografer til stede. Like ved gjødselhaugen de gravde søndag. Foto: Glenn Slydal Johansen

– Det er et gammelt Kripos-triks å foreta seg ting samtidig som det er pressekonferanse

BRUMUNDDAL (Journalisten): Krimkommentator og reportasjeleder Olav Rønneberg sikret av erfaring å ha en fotograf i felt under politiets pressekonferanse i Brumunddal mandag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Følg med nå, sier TV 2s innlandsreporter Asbjørn Øyhovden.

Journalisten har møtt ham og fotograf Olav T. Wold utenfor lensmannskontoret i Brumunddal der det om en halvtime er innkalt til pressebrief om forsvinningen av Janne Jemtland. 

Øyhovden krysser gata og tar kontakt med tre menn som står og røyker utenfor inngangen til kjøpesenteret der lensmannskontoret også er lokalisert.

– Hva tror dere har skjedd? spør Øyhovden mennene, som gir sine teorier.

Det var natt til 29. desember den 36 år gamle tobarnsmoren Janne Jemtland forsvant. Siste mulige livstegn er et mobilsignal klokken 05.50 den natta på en basestasjon i Brumunddal sentrum, 12 kilometer fra hjemmet.

Kripos er koblet inn, søndag gravde politiet på et jorde utenfor Brumunddal og mandag holdt politiet en pressebrief på lensmannskontoret. 

Øyhovden mener saken er vanskelig å dekke fordi han som reporter får høre mange teorier og spekulasjoner fra folk - slik han nettopp har demonstrert.

– Alle har en mening. Men vi kan ikke si noe før politiet sier noe, så vi må holde tunga rett i munnen.

På pressebriefen er det ingen vesentlige nye opplysninger: Jemtland er fortsatt savnet og politiet holder alle muligheter åpne. Mest oppmerksomhet får det at politiet ikke “trykket inn den store knappen” før ektemannen til Jemtland varslet politiet for andre gang på to dager.

Samtidig har politiet med pressebriefen gjort seg tilgjengelig for spørsmål. Øyhovden stiller flere spørsmål knyttet til at politiet særlig er interessert i tips etter klokken 02 den natten hun forsvant. Etter pressekonferansen er han ikke helt fornøyd.

– Nå må vi ut og se om vi kan finne ut noe mer, for det var ikke noe nytt her. Vi må ut og snakke med folk i Brumunddal, rett og slett, sier Øyhovden til Journalisten.

Kripos-triks

Olav Rønneberg er krimkommentator og vaktsjef i Dagsrevyen som har seks personer i flere team i sving i Brumunddal. I Brummundal jobber han både som kommentator og reportasjeleder. Også han mener det ikke kom så mye nytt fra politiet.

Men samtidig som pressekonferansen avholdes, får han melding fra en NRK-fotograf i felt om at Kripos er i gang med en leteaksjon med snøscooter i nærheten av stedet hvor de søndag gravde i en gjørmehaug. Da Journalisten besøkte stedet før pressekonferansen på mandag, var det tre fremmøtte fotografer på stedet som så at en scooter ble testet.

– Det er et gammelt Kripos-triks å foreta seg ting samtidig som det er pressekonferanse, sier Rønneberg.

– Vi sørger alltid for å ha noen ute.

En annen viktig grunn er at NRK er avhengig av bilder til TV-sendingen.

– Derfor må vi drive oppsøkende journalistikk.

NRK er representert både med reporter Olav Døvik og kommentatoren fra Marienlyst, samt folk fra distriktskontoret Hedmark og Oppland. Det mener Rønneberg er unikt for NRKs del.

– Vi har folk som kjenner de lokale forholdene og så har vi folk som har litt distanse. Hovedutfordringen nå er de mange ryktene som går. Men vi melder ingenting av det.

At han selv har et blikk utenfra, mener han også er positivt. Selv beskriver han sin rolle som å tilføre krimkompetanse, og å hjelpe de lokale NRK-journalistene i gang.

– Her er folkene nå rigget for å jobbe videre med saken. Så kan det hende vi kommer tilbake senere.

Vil være best

I motsetning til Rønneberg er Ringsaker Blads journalist Jeanette Sandbæk Håland fra distriktet. Hun sier det er en utfordring å dekke saken. Men i likhet med Øyhovden er det ikke fordi hun er fra området selv, men fordi saken i seg selv er vanskelig.

– Det er en sak som spriker i veldig mange retninger og vi sitter på veldig mye informasjon om hva som har skjedd i forkant. Vi kan ikke skrive alt det her, men det strømmer på med informasjon fra alle kanter, sier Håland.

– Hva er det du opplever som ufordrende med saken?

– Å nøste opp informasjon og å få svar på hva som stemmer og hva som ikke stemmer. Det er mange rykter og meninger, så utfordringen er å få avklart hva som har skjedd.

Redaksjonen får ikke så mange tips, men får tilført informasjon gjennom at alle i redaksjonen er involvert i saken og snakker og chatter med folk. 

– Vi har et godt kontaktnett. Det er fælt å si det, men det er spennende å jobbe med en sånn sak. Det trykket vi har opplevd den siste uken er en utfordring vi vanligvis ikke jobber med.

Journalistene prøver å ta rede på hva som har skjedd før 36-åringen forsvant, og hva slags jobb politiet har gjort. Håland og redaksjonen prøver å grave like mye i saken som andre redaksjoner utenfra.

– Vi vil være best selv om vi ikke er blant de største. Jeg syns vi jobber godt med saken og at vi har et godt trykk på den.

Hamar Arbeiderblad (HA) hadde også flere reportere tilstede i Brumunddal tirsdag. Mandag publiserte HA en kommentar av nyhetsredaktør John Arne Holmlund hvor han skriver at det for tiden hersker en fortettet, uhyggelig og alvorlig stemning i og rundt stasjonsbyen.

– Det er medfølelsen med de nærmeste som kommer sterkest til uttrykk. Mange setter ord på hvor vondt de har av de to ungene og resten av familien som må leve med det uavklarte, skriver Holmlund.

Powered by Labrador CMS