Tysvær Bygdeblad når mange lesere med dekningen av Tysværdamene. Foto: Alf-Einar Kvalavåg / Tysvær Bygdeblad
Tysvær Bygdeblad når mange lesere med dekningen av Tysværdamene. Foto: Alf-Einar Kvalavåg / Tysvær Bygdeblad

Lokalavis gjør suksess med kvinnefotballsatsing:
– Har vært et eventyr

Trenger ikke kreve store ressurser, mener redaktør.

Publisert

– Vi har hatt forhåndssaker, ukentlig kampdekning og spillerbørs. En del kamper har vi hatt direkteoppdateringer på nettet, forteller redaktør Alf-Einar Kvalavåg i Tysvær Bygdeblad.

Lokalavisa i Rogaland har lagt bak seg en sesong med bred dekning av det nyoppstartede laget Tysværdamene, som sikret en femteplass i sin avdeling av 3. divisjon.

Og satsingen har virkelig nådd publikum, det viser både nettrafikken og antallet nye abonnenter, forteller redaktøren.

– Nettartiklene leses nesten like godt som artiklene vi skriver om herrelaget i kommunen, som vi har dekket i tolv-tretten år og har bygget opp en god base på. Det er en god følelse å se at saker om kvinnelaget kan ha opp mot 5000 lesere, i en avis som dekker en kommune der det bor 11.000 mennesker, sier Kvalavåg.

Nettverk av frivillige

Kvalavåg oppfordrer alle lokalaviser til å gjøre det samme, og forteller om stor respons fra andre etter at Landslaget for Lokalaviser (LLA) omtalte satsingen på sine nettsider.

Selv med små ressurser er en satsing gjennomførbar, spesielt hvis man allerede driver med idrettsdekning, mener redaktøren. Han har selv gjort intervjuer med spillere og trenere, men har hatt god hjelp av frivillige bidragsytere som følger laget under kamper.

Redaktør Alf-Einar Kvalavåg. Foto: Mona Terjesen / Tysvær Bygdeblad
Redaktør Alf-Einar Kvalavåg. Foto: Mona Terjesen / Tysvær Bygdeblad

Reiseveien til bortekamper kan være lang, og uten frivillige tror redaktøren det hadde det blitt vanskelig å få til den gode dekningen.

– Nøkkelen har vært å planlegge godt i forkant, og rekruttere gode ressurspersoner. De bidrar med bilder, kampfakta og kontakt med spillerne, og opptrer omtrent som journalister, sier Kvalavåg.

– Det har ikke vært problematisk å bruke folk som nødvendigvis er tett på laget?

– Der har vi fått igjen for god planlegging og kvalitetssikring. De elleve bidragsyterne våre har fått en viss opplæring, og jeg har en sjekkliste for meg selv for å unngå at noen setter poeng på en nær slektning på spillerbørsen eller lignende. Vi har fremdeles ikke fått noen klager, sier Kvalavåg.

– Gåsehudøyeblikk

Ved sesongavslutning delte lokalavisa ut pris til årets spiller, og fikk hjelp av ingen ringere enn Ada Hegerberg.

I en personlig video delte Gullballen-vinneren ut pris til tysværspiller Lena Litlehamar, og hadde noen rosende ord til lokalavisa også:

– Bravo for dekningen dere driver på med. Det har umåtelig viktig betydning for å beholde interessen, sier Hegerberg i videobeskjeden.

– Det var et gåsehudøyeblikk for alle involverte, tror jeg. At vi fikk verdens beste spiller med på dette, føles som en utmerkelse for oss selv, sier Kvalavåg.

Han forteller at kvinnetfotballsatsingen fortsetter med samme trøkk til neste sesong.

– Gevinstene for oss har vært større enn forventet, så dette er bare begynnelsen.