Thomas Spence. Foto: Birgit Dannenberg.

– Uheldig av filmskaper

Må ikke sette kollegers liv og helse på spill for «skup».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det klart at Utenriksdepartementet utarbeider en PFU-klage mot Novemberfilm og NRK etter Brennpunkt-dokumentaren om kidnappingen av Pål Refsdal. Underdirektør Ragnhild Imerslund i UD forklarer at departementet reagerer på det de karakteriserer som Novemberfilms daglige leder Kjetil Johnsens hattebytter.

UD forklarer at de forholdt seg til Johnsen som Pål Refsdals arbeidsgiver, mens Johnsen også opptrådte som journalist uten å gjøre premissene klare for UDs representanter under deres pågående samtaler da det ble arbeidet med å få Refsdal løslatt.

I tillegg reagerer departementet på at Johnsen gjennomførte opptak av samtalene, som ble gjengitt i dokumentaren. Imerslund sier til Journalisten at hun ikke ser noen samfunnsnyttige argumenter for å bruke skjulte opptak.

Etisk forsvarlig

Nestleder Thomas Spence i Norsk Journalistlag sier at det er UDs rett til å klage inn dokumentaren for PFU. Han legger til at dette er spesielle omstendigheter, og det er ingen presedens å vise til i denne situasjonen.

– I en slik situasjon må journalistens ønske om å formidle balanseres mot hensynet til å redde liv både nå og i fremtiden i slike situasjoner. Hvor det punktet går kan være vanskelig å vite, men for meg ser det ut som om filmselskapet burde gjort oppmerksom på når de var journalister og når de var arbeidsgiver som var ute etter å redde en ansatt.

Spence understreker at han ikke kjenner alle de faktiske forholdene, men viser til intervjuet med Imerslund i Journalisten. Han mener at det er godt grunnlag for å drøfte om det som her er skjedd er etisk ansvarlig.

Troverdighet

Informasjonsstrateg Jarle Aabø mener at det kan karakteriseres som hattebytting fra Novemberfilm. Aabø mener det faktum at Johnsen ikke gjorde klart at han også drev journalistisk arbeid samtidig som UD forholdt seg til ham som arbeidsgiver, skaper en mistanke om at pressen ikke er til å stole på.

– At de fortrolige samtalene plutselig skulle vise seg å være journalistiske intervjuer, må være et klart brudd på Vær varsom-plakaten § 3.3 der det heter at «det er god presseskikk å gjøre premissene klare i intervjusituasjoner og ellers i forhold til kilder og kontakter.

«Skup»

Imerslund sier til Journalisten at dersom PFU finner Novemberfilms arbeidsmetoder akseptable, må UD revurdere sin arbeidsmetode når norske journalister havner i en situasjon lignende Refsdals.

Spence mener det er uheldig hvis et slikt utfall ender med å begrense UDs innsats for å redde journalister som har havnet i farlige situasjoner i risikofylte områder.

– Vi er avhengig av å dra ut i verden, og journalistikk er farlig yrke. Derfor må vi ikke sette kollegers liv og helse på spill for et «skup».

Powered by Labrador CMS