Foto: Sudharsan Narayanan, Creative Commons
Foto: Sudharsan Narayanan, Creative Commons

Medieprofessor mener mediene må legge bånd på terror=dekningen

Jostein Gripsrud sier at forskning viser at dekningen inspirerer andre til å utføre liknende handlinger.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom den siste uken er det blitt kjent at flere franske medier ikke vil publisere navn og bilder av terrorister. Det samme gjelder også i Danmarks Radio hvor nyhetsdirektør Ulrik Haagerup sier at de som hovedregel ikke vil bruke bilder av terroristene. Han mener det nødvendigvis ikke er grunn til å være så detaljert som de nok noen ganger har lyst til.

Det mener medieprofessor Jostein Gripsrud ved Universitetet i Bergen også. Han beklager i Klassekampen at det ikke er noen diskusjon i norsk presse rundt terrordekningen og spør seg hvor mange sider som skal ryddes og hvor mange timer TV som skal brukes på tomsnakk.

– Det er klart mediene må informere, men det er enormt viktig å ta diskusjonen om omfanget. Forskning har siden 1980-tallet vist hvordan medieoppslag inspirerer noen få andre til å utføre liknende handlinger. Redaksjoner bør diskutere hvordan man kan legge litt bånd på de instinktene media agerer på, sier Gripsrud til avisen.

I NRK forteller nyhetsdirektør Alexandra Beverfjor til Journalisten at det ikke er aktuelt for dem å følge sine danske kolleger.

– Det å identifisere er ikke på noen måte det samme som å glorifisere eller forherlige. Og ved ikke å publisere kan vi i mediene bidra til å mystifisere gjerningspersonen. Det er heller ikke heldig.

Norske medier sier nei til å følge kollegene i DR.

Powered by Labrador CMS