Nyhetdirektør Ulrik Haagerup er bekymret for eventuelle ringvirkninger bildebruken av terrorister. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

Danmarks Radio vil unngå å bruke bilder av terrorister

Redaktører i danske aviser vil ikke følge etter. Uaktuelt for NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Før helgen ble det kjent at franske medier ikke vil publisere bilder av personene bak terrorangrepene i landet. Redaktørene frykter at publisering av bildene vil bidra til en glorifisering av gjerningspersonene eller gi dem martyrstatus.

I Danmark har lisenskringkastingen DR bestemt seg for at de vil ha som hovedregel at bilder av terrorister ikke skal brukes. Nyhetsdirektør Ulrik Haagerup sier til danske Journalisten at det er behov for å se nærmere på om det er nødvendig eller riktig å gjengi bilder av terrorister. Selv mener han det ikke det. Han frykter at ved å vise bilder av terrorister vil det kunne inspirere andre.

Hagerup omtaler terrordekningen som vår tids største dilemma. Han sier at mediene kommer til å gå terroristene ærend hver gang ved å spre frykt, men mediene kan heller ikke la være å dekke hendelsene. Det ville være å svikte samfunnsoppdraget.

– Men det er ikke nødvendigvis grunn til å være så detaljert som vi nok noen ganger har lyst til. Det er heller ikke grunn til å gjette, som man noen ganger føler må gjøres. Og så er det behov for å få proporsjoner i dekningen, sier han og viser til at IS dreper langt flere muslimer i Midtøsten enn vesteuropeere.

Ikke identifisering = mystifisering

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord sier det ikke er aktuelt med en tilsvarende linje i NRK. De mener det er riktig å dokumentere så mye som mulig ved slike alvorlige hendelser, også det som angår gjerningspersoner. Men det skal gjøres nøkternt og være faktaorientert.

Hun viser til at mediene er historiens kladdebøker og derfor er det naturlig å dekke så mange aspekter ved slike hendelser sum mulig. Identifisering av gjerningspersoner med navn og bilde er en del av det.

Det å identifisere er ikke på noen måte det samme som å glorifisere eller forherlige. Og ved ikke å publisere kan vi i mediene bidra til å mystifisere gjerningspersonen. Det er heller ikke heldig.

Vurderer fra sak til sak

De danske avisene Berlingske og Ekstra Bladet vil ikke endre på publiseringsstrategien. Sjefredaktør Tom Jensen i Berlingske mener det er problematisk å lage særregler for publisering av saker som omhandler terroranslag. Han mener det er viktig å gi leserne mest mulig kunnskap og fakta. Men det kan også være tilfeller det er naturlig å droppe bruk av bilder.

– Jo, det kan det være. Derfor sier jeg heller ikke at man alltid skal bruke bilder. Det er situasjoner, som når de er etterlyst, hvor det naturlig å bruke bilder. Og så er det andre situasjoner det ikke er journalistiske grunner for å publisere bilder, sier han.

Karen Bro er sjefredaktør i Ekstra Bladet. Hun deler kollega Jensens oppfatning om at det ikke kan lages særregler, men at det må vurderes fra sak til sak. Også bruk av bilder.

– Det er vanskelig med faste regler for slike ting. Vi er nødt til å se på hvilke faktorer som spiller inn i den gjeldende situasjon og så forsøke å handle riktig.

Ikke i Norge

I Norge har så langt ingen medier meldt at de vil gjøre tilsvarende. Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier til NTB at han har liten tro på at å legge lokk på informasjon er en god løsning.

– I Frankrike er det en helt spesiell stemning etter det som har skjedd der, som også preger franske redaksjoner. Jeg har veldig stor forståelse for tankegangen, særlig frykten for å bidra til å trigge andre potensielle gjerningsmenn med samme tankesett, sier han til NTB.

Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet sier de ikke har vurdert problemstillingen og viser til at bildet er en viktig del av informasjonen til leserne.

Powered by Labrador CMS