Den nederlandske frilansjournalisten Frederike Geerding tvitrer fra varetekt etter å ha blitt arrestert av tyrkisk politi.
Den nederlandske frilansjournalisten Frederike Geerding tvitrer fra varetekt etter å ha blitt arrestert av tyrkisk politi.

– Jeg sitter i varetekt i Yüksekova

Tyrkia har arrestert nederlandsk frilanser for andre gang i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge den engelske avisa The Telegraph ble Frederike Geerdink arrestert da hun dekket sammenstøt mellom politi og kurdiske opprørere sørøst i landet. Geerdink ble også arrestert i januar, men frifunnet for beskyldninger om å ha engasjert seg i propaganda på vegne av de kurdiske opprørerne i Tyrkia.

Tvitret om arrestasjonen

I en Twitter-melding søndag skrev Geerdink sa at hun blir holdt i byen Yüksekova og vil bli avhørt av påtalemyndighetene. Hun tvitret også at politiet hadde latt henne beholde mobilen, slik at hun var i stand til å gi omverden detaljer om omstendighetene rundt arrestasjonen. Så langt mandag er det foreløpig ikke kommet nye twittermeldinger fra henne.

Hun ble arrestert sammen med en opposisjonsgruppe fra kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP), som fikk 13,2 prosent av stemmene ved valget i juni. Geerdink fulgte et såkalt menneskelig skjold på 32 personer, som alle ble arrestert for å oppholde seg på forbudt område.

Den europeiske journalistføderasjonen (EFJ) oppfordrer tyrkiske myndigheter til å løslate Geerding umiddelbart.

Bor i Tyrkia

Geerdink har vært bosatt i det kurdiske området i Tyrkia siden 2006. Hun har spesialisert seg på situasjonen for de tyrkiske kurderne og driver blant annet sin egen engelskspråklige blog, kurdishmatters.com. Geerdink har arbeidet for en rekke nederlandske medier og har i tillegg levert reportasjer til blant annet engelske The Independent og BBC.

Les også bakgrunnsartikkelen Derfor er Tyrkia på 149. plass.

Tyrkia ble møtte med internasjonal kritikk i forrige uke, etter arrestasjonen av tre journalister som jobber for Vice News i det samme området som Geerdink. To av dem, begge briter, ble senere løslatt. Deres irakiske oversetter, Mohamed Ismail Rasool, skal fortsatt sitte i varetekt, anklaget for å støtte en terrorgruppe.

Internasjonale presseorganisasjoner oppfatter arrestasjonene den siste uka som et ledd i en aksjon fra tyrkiske myndigheter mot utenlandske journalister som dekker hendelsene i de kurdiske områdene.

 

Powered by Labrador CMS