Frilansjournalist Maren Sæbø havnet i en dramatisk situasjon i Juba, men håper å bli raskt evakuert når flyplassen åpner igjen. (Arkivfoto)
Frilansjournalist Maren Sæbø havnet i en dramatisk situasjon i Juba, men håper å bli raskt evakuert når flyplassen åpner igjen. (Arkivfoto)

Roligere i Juba - Maren Sæbø håper på rask evakuering

Er nå innlosjert i Norsk Folkehjelps gjesteleilighet nær flyplassen i hovedstaden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert tirsdag ettermiddag)

Maren Sæbøs ektemann, journalist Henrik Steen, la tirsdag ettermiddag ut en oppdatering om situasjonene på sin Facebook-side. Der skriver han:

“Hun er nå trygt innlosjert i gjesteleiligheten til Norsk Folkehjelp, nær flyplassen i et område der de fleste internasjonale organisasjoner holder til. Streng «strømrasjonering» gjelder også her, så hun er ganske offline. Flyplassen har idag vært åpen for innkommende fly, som har stått på vent i flere dager og nå bringer inn forsyninger. Mange butikker og lagre har blitt plyndret under de siste dagers trefninger og uroligheter. Gatebildet i Juba preges også av flyktninger fra områder der det har vært kamper. Maren får plass på et fly til Nairobi i morgen. Trøtt, men trygg og lettet.”

Maren Sæbø er en av få internasjonale journalister som befinner seg i Sør-Sudans hovedstad Juba, der kampene har rast de siste dagene mellom soldater som støtter henholdsvis president Salva Kiir og visepresident Riek Machar.

Sæbø, som er frilanser, skulle blant annet dekke 5-årsfeiringen av Sør-Sudans selvstendighet lørdag. Men på grunn av den dramatiske utviklingen har hun av sikkerhetsmessige årsaker vært innestengt på området der hun bor siden fredag.

Les også: Maren Sæbø sitter innestengt i Sør-Sudans hovedstad mens kampene raser

Minst 270 drepte

Det er meldt om minst 270 døde i de siste dagenes kamphandlinger, som raskt eskalerte fra en mindre trefning torsdag mellom styrkene til presidenten og visepresidenten.

Også mandag var det harde kamper. Hvor mange som har mistet livet i den siste runden med kamper, er imidlertid uklart.

Mandag kveld beordret både president Kiir og visepresident Machar sine styrker til å legge ned våpnene umiddelbart. Men ifølge øyenvitner pågikk det kamper i hovedstaden Juba utover kvelden, meldte NTB.

La seg på golvet

Til tross for nye angrep mandag virket situasjonen roligere enn den var søndag, og sivilbefolkningen begynte å bevege seg utendørs igjen, fortalte Sæbø til NTB mandag ettermiddag.

Ikke lenge etterpå oppsto det imidlertid skyting i nærheten av stedet der hun oppholder seg, et sivilt leirområde med små hytter rundt en restaurant og bar. 

Dette opplevde Sæbø som så dramatisk at hun valgte å legge seg ned på golvet, noe hun formidlet på Facebook-siden sin. De levende skildringene hennes der, kombinert med informasjon hun tilegner seg via ulike kilder, følges av svært mange.

Skytingen pågikk utover kvelden og natten, men roet seg etter hvert ned.

- Helt rolig. Vi venter på at flyplassen skal åpne, lyder Sæbøs korte melding til Journalisten tirsdag morgen.

Hun håper på å bli evakuert fra Juba raskt, enten via Nairobi i Kenya eller med sin egen returbillett via Addis Abeba i Etiopia onsdag morgen.

Tilbaketrekking

På Facebook skriver Sæbø tirsdag morgen at skytingen over hele Juba mandag kveld forklares som “feiring av fredsavtale”.

«De skyter i lufta, og så har de drukket, og så tror noen de blir beskutt osv osv. (…) Etter den første timen fortsatte det sporadisk et par timer til. I dag har soldatene fått beskjed om å trekke seg tilbake til forlegningene sine. Sove ut rusen er sikkert lurt».

Powered by Labrador CMS