- Vi lytter på kampene. De er veldig kraftige nå akkurat, men dette området er ansett som ganske trygt, sier journalist Maren Sæbø til Journalisten mandag morgen. Hun har havnet midt i en dramatisk utvikling i Sør-Sudan. Foto: Privat

Maren Sæbø sitter innestengt i Sør-Sudans hovedstad mens kampene raser

Hun er en av få internasjonale journalister som dekker det som skulle være 5-årsfeiringen av landets selvstendighet, men som nå minner om borgerkrig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Jeg kom til Juba om lag en uke før det hele begynte å rakne. Det har vært svært vanskelig å jobbe her denne uka. Byen har vært full av soldater, vi har beveget oss så lite som mulig ut på grunn av dette og fulgt selvpålagt portforbud om kvelden, sier Maren Sæbø til Journalisten mandag morgen.

Hun kan fortsatt høre kraftig skytning i den sørsudanske hovedstaden, men føler seg rimelig trygg i området der hun befinner seg. Hun bor på et sivilt leirområde med små hytter rundt en restaurant og bar. Siden fredag har hun av sikkerhetsmessige årsaker sittet innestengt her.

Sæbø er eneste journalist inne på dette området, forteller hun.

- Det er svært få internasjonale journalister i Juba. Al Jazeera har to, BBC bruker en frilanser, mens  jeg er usikker på andre. Lokale journalister har svært usikre arbeidsforhold.

Ifølge NTB har en talsmann for opposisjonshæren SPLA-IO, som ledes av visepresident Riek Machar, fastslått at Sør-Sudan er i krig etter at regjeringsstyrker gikk til angrep på deres baser søndag med tungt skyts. Mandag ble det kjent at president Salva Kiir ber om en våpenhvile med øyeblikkelig virkning.

Afrika-ekspert

Sæbø er journalist og Afrika-ekspert. Hun var redaktør av Verdensmagasinet X i sju år inntil i fjor, har skrevet fast for Dagsavisen og sitter i styret for Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (Skup). Denne helgen havnet hun midt i dramatikken som truer med å utvikle seg til en ny borgerkrig i Sør-Sudan.

Verdens yngste nasjon skulle feire femårsjubileum lørdag, men før helgen brøt det ut kamper mellom styrkene til presidenten og visepresidenten. Minst 270 mennesker er så langt drept i uroen, meldte NTB søndag kveld. FNs sikkerhetsråd ble hasteinnkalt til møte søndag på grunn av den svært alvorlige situasjonen.

- Det er rett og slett en gåte for meg hvorfor Sør-Sudan ikke har vært en story i Norge før søndag ettermiddag, da kolleger begynte å ringe meg. Dette burde vært en story for flere måneder siden, mener Sæbø.

Hun ble kåret til Årets frilanser i 2015. Juryen beskrev Sæbø som en kunnskapsrik og markant stemme i den norske utenriksjournalistikken generelt og fra det afrikanske kontinentet spesielt. Hun er utdannet historiker fra Universitu KwaZulu-Natal i Durban i Sør-Afrika.

Sæbø ble hun også hedret med Internasjonal Reporter-prisen i 2015.

Dramatisk situasjon

Det er nå en reell fare for at partene i Sør-Sudan er i ferd med å skyte i stykker fredsavtalen fra i fjor, sa Sæbø til NTB søndag. Byrået meldte søndag kveld at situasjonen i Juba er så farlig at de internasjonale medier ikke vil sende medarbeidere ut i gatene.

Sæbø sier til Journalisten at hun opplever oppfølgingen fra den norske ambassadens personale som god.

- De holder hos informert så godt de kan. I en slik situasjon er det også lite de kan gjøre. Jeg har jo vært her før, og miljøet som bryr seg om Sør-Sudan i Norge er stort. Deres støtte hjemmefra har vært god å ha.

Sæbø har formidlet dramatikken i Juba levende på sin egen Facebook-side de siste dagene, og dermed holdt venner og bekjente oppdatert. Søndag skrev hun blant annet om skuddvekslinger i området rundt FN-leiren UNhouse og ved flyplassen.

«En liten oppdatering; kampene fortsetter i Jebelområdet utenfor Juba. I selve Juba by er viktige gater stengt av soldater. Har vært skuddvekslinger i området rundt FN-leiren UNhouse og ved flyplassen. Denne siste har vært stengt i hele dag. Alle, absolutt alle, holder seg nå innendørs. Soldatene på veiene skyter om man ikke hører på dem.»

FN-leir angrepet

- UNHouse er en beskyttelsesleir, det sitter folk der som søkte tilflukt der ved krigsutbruddet i 2013 og ikke tør dra hjem. Jeg fikk tillatelse til å reise inn fredag, men da var allerede sikkerhetssituasjonen rundt leiren så usikker at det ikke gikk. Det har vært kamper rundt denne leiren siden fredag ettermiddag. Siden har jeg holdt meg innenfor portene, sier Sæbø til Journalisten.

FN-leiren ble angrepet søndag, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Sæbø forteller at hun kjørte forbi presidentpalasset i Juba omtrent 45 minutter før kampene brøt ut fredag ettermiddag.

- Da var det svært mye tungt personale der og det var veldig spent. Sivile hadde alt forlatt området. Det var disse styrkene som senere braket sammen.

Nå venter hun på at flyplassen i Juba skal åpne igjen, slik at hun kan bli evakuert. Enten via Nairobi i Kenya en av de nærmeste dagene, eller med sin egen returbillett via Addis Abeba i Etiopia onsdag morgen.

Bidrag fra Fritt Ord

Frilansjournalisten legger ikke skjul på at det er dyrt å sitte innstengt i Juba, uten å kunne gjøre planlagte oppdrag. Kostnadene må hun ta på egen kappe, men hun har fått reisebidrag fra Fritt Ord for å dekke det som skulle være feiring av en selvstendighet – og deretter en fredsavtale - som Norge har bidratt sterkt til. Både diplomatisk og økonomisk.

I kommentarfeltet under et av sine innlegg i helgen skriver Sæbø om mangelen på andre norske journalister i Juba:

«Men det sier jo en hel del om norsk medieøkonomi at en stiftelse som FO snart betaler for all uavhengig journalistikk som gjøres på norsk om områder utenfor Vest-Europa og USA.»

- Jeg føler meg litt som en sytete frilanser, men det er altså slik at en reise som dette er en økonomisk risiko. Vanskelighetene siste uka gjør jo at man ikke får levert det man skal, og da taper man som frilanser penger. Nå er jeg gammel nok til å ikke begynne å ta sjanser i en slik situasjon, men jeg kjenner jo mekanikken i det.

Stille i norske medier

Sæbø forteller at hun de siste dagene mer eller mindre har gitt bort arbeidstiden sin gratis, men at det er viktig for henne å få ut informasjon.

- Men det bør jo være et tankekors for redaksjonene at de dytter denne type journalistikk over på frilansere som tar både økonomisk og all annen risiko for dem.

I kommentarfeltet på Facebook-siden hennes kommer det fram synspunkter på den slående forskjellen i norske mediers dekning av de dramatiske kampene i Juba og drapet av fem politibetjenter i Dallas i USA.

- Grunnen til at jeg reiste hit var jo fordi jeg syntes det var blitt så stille i norsk presse. Norge har investert mye politisk både i avtalen som avsluttet krigen med Sudan, i prosessen som førte til uavhengighet i 2011 og nå i prosessen etter krigsutbruddet i 2013 fram mot en fredsavtale i fjor.

- Et lite stykke Norge

Sæbø poengterer at Sør-Sudan er en stor mottaker av norsk bistand.

- Sørsudanerne sier gjerne at vi nordmenn er de siste som forlater oss, og de spøker med det nå som jeg sitter her. Dette er altså et lite stykke Norge i Afrika, og norske journalister kan bare ikke overlate til Al Jazeera å dekke det som skjer her. Og skal man dekke det holder det ikke å ta noen telefoner i Oslo.

Powered by Labrador CMS