- Vi må drøfte betalingen

Magne Lerø og Mentor Medier vil ikke betale NJs satser etter å ha stjålet bilder. Først vil Lerø drøfte med fotografen.

Publisert Sist oppdatert

Vårt Land-eide Mentor Medier har ved åtte tilfeller forsynt seg med bildene til ABC Nyheter-journalist Andreas H. Lunde. Nå har Lunde sendt faktura til Mentor Medier med Magne Lerø i spissen, men det er langt fra sikkert at sistnevnte vil oppfylle kravene til Lunde.

Kjell Inge Røkke

Gjennom et tilfeldig google-søk på sitt eget navn, oppdaget Andreas Lunde at flere av Mentor Mediers publikasjoner hadde brukt hans bilder uten tillatelse. I alt åtte tilfeller har Lunde funnet så langt av brudd på hans opphav, og det han synes er rarest er hva slags type bilder Mentor har tatt.

– For de fleste bildene er tatt på en Røkke-pressekonferanse. Tror de jeg har tatt dem for moro skyld? Det var en lukket pressekonferanse hvor man måtte ha pressekort for å komme inn. Har de ikke Scanpix? Dette er bilder som er tatt for ABC Nyheter, og det kan ikke ta veldig lang tid å legge to og to sammen og finne ut av at dette er bilder som er tatt i jobbsammenheng.

Bildene Lunde snakker om er fra den etter hvert så kjent pressekonferansen Kjell Inge Røkke holdt på Månefisken i Oslo i sammenheng med oppslagene rundt Aker Solutions.

Lunde har i samråd med sin redaktør fått legge ut bildene sine på Flickr med en Creativ Commons-lisens. Og han setter pris på at bildene blir brukt, så lenge det gjøres etter de betingelsene han stiller.

Grei skuring

– Bildene er fri til å bruke i ikke-kommersielle sammenhenger. Så jeg ønsker jo at bildene mine skal bli brukt. De er blitt brukt på veldig mange blogger over hele verden, og folk er stort sett veldig flinke til å kreditere. Mange tar også kontakt og spør om de kan bruke dem på bloggen sin. Men når Mentor bruker dem i kommersiell sammenheng, så er det brudd på lisensen.

Lunde mener at norske medier burde vite bedre enn å ta bilder på Flickr og regne med at det er grei skuring.

Lunde har sendt faktura pålydende 24.000 kroner for de åtte bildene. Dette er basert på NJs frilanssatser. Og han regner med at kompensasjonen er bedre enn et gratisabonnement, slik Agderposten forslo etter at de stjal bilder fra Geir Elgvin som Journalisten fortalte om på fredag.

– Jeg forventer å bli kompensert på en annen måte enn å få et gratisabonnement. De har mottatt faktura, og så er jeg spent på å se reaksjonen på det. Betaler de, så er saken ute av verden for min del, hvis ikke blir det å følge den videre.

Misforstått

Ansvarlig redaktør i Mentor Medier Magne Lerø forteller at han er på ferie og at saken derfor er ukjent for han. Han har fått informasjon om at de har mottatt en faktura, men ikke størrelsen på den.

Lerø forteller at de har policy om at bilder de ikke har sikret rettighetene til ikke skal brukes. Og forteller videre at eneste forklaring må være at journalisten har misforstått. Lerø viser også til at man har abonnement på Scanpix.

– Det som antakelig har skjedd er at om vi har brukt bildet en gang, så har journalisten lagt det inn i arkivet. Og da har andre trodd de var frie. Eneste forklaring jeg har er at personen som har lagt det ut ikke vet hva lisensen går ut på.

Usikkert

Lerø er ikke sikker på om summen Lunde ønsker, blir det man betaler. Han gjentar at det ikke bare er å sende en faktura og forvente betaling. Dette er noe Lerø og Lunde sammen må finne ut av.

– Hva er markedsprisen for et bilde på nettet? Hva som skal betales for bildene er ikke definert. Vi vil diskuterer med ham hva vi skal betale, for selvsagt skal han få betaling, men hva vi skal betale må vi finne ut av.

Powered by Labrador CMS