PFU:

Skjermdump fra kommentaren som er klaget inn til PFU.
Skjermdump fra kommentaren som er klaget inn til PFU.

Vårt Land trengte ikke gi Jan-Aage Torp imøtegåelse

Mener kommentaren om vold mot barn var godt innenfor.

Publisert Sist oppdatert

Det var pastor Jan-Aage Torp som klaget inn en Vårt Land-kommentar der han blir trukket fram som et eksempel på en person som er utydelig i debatten om fysisk avstraffelse mot barn. Han klaget avisa inn for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.14, retten til samtidig imøtegåelse.

«Jeg skriver dette fordi det fremdeles finnes noen utydelige stemmer der ute. Noen av dem har uttalt seg etter oppslagene om et norsk-rumensk ektepar som mistet omsorgen for barna sine. Jon Hustad er en av dem. Pastor Jan Aage Torp en annen. De synes ikke litt vold mot barn er så farlig. Jeg mener uttalelsene deres er et svik mot de aller mest sårbare. De har kanskje ikke innflytelse over så mange, men signalene deres kan være livsfarlige for noen barn.» står det i kommentaren.

Vårt Land avviste klagen og viste til en rekke blogginnlegg, artikler og videoinnslag der Torp fremmer sitt syn på fysisk avstraffelse­ i oppdragelsen.

Frikjent

Pressens Faglige Utvalg mener ikke Vårt Land har brutt god presseskikk og konkluderer med at det ikke er sterke nok påstander av faktisk art.

«Slik utvalget ser det, inneholder ikke det påklagede avsnittet sterke påstander av faktisk art. I stedet dreier dette seg om hvordan skribenten oppfatter og vurderer klagers uttalelser i den pågående debatten. Det går klart frem at det handler om kommentatorens meninger, noe som utløser tilsvarsretten (jf. Vær Varsom-plakatens punkt 4.15). Etter utvalgets syn er ytringene innenfor den takhøyden som en løpende debatt må ha og noe klager, som selv har sterke synspunkter, må akseptere.» heter det i PFUs vurdering.

Les hele klagen her.

Fører bevis

– Det jeg tenkte først var om Vårt Land kunne føre bevis for at Torp har vært utydelig i debatten, og det gjør de elegant med flere referanser. De har solid grunn for hva Torp har uttalt og Vårt Land er veldig godt innenfor presseetikken i denne saken, sier sekretariatets leder Alf Bjarne Johnsen.

Han mener det kommer tydelig fram at dette er en kommentar og mener Vårt land skal ha kreditt for at de setter temaet på dagsorden.

Henrik Syse sitter i utvalget som representant for allmennheten og mener dette må være innenfor det avisa som debattorgan har lov til.

– Det er viktig at de er åpne for tilsvar, men påstandene utgjør ikke en hard anklage av faktisk art. Torp er såpass tydelig tilstede med sine uttalelser, at dette må være innenfor det presseetikken forsvarer. Det er snakk om sårbare spørsmål med sterke følselser i sving, men det er vår oppgave å også få fram dette, sier han.

 

Powered by Labrador CMS