Skjermdump fra kommentaren som er klaget inn til PFU.
Krangel om vold mot barn opp i PFU
Pastor Jan-Aage Torp klager på at han ikke fikk samtidig imøtegåelse i en Vårt Land-kommentar. Se denne og flere klagesaker her.
I en kommentar publisert i Vårt Land i starten av mars beskriver journalist Alf Gjøsund hvordan han som barn opplevde å bli utsatt for fysisk avstraffelse. I kommentaren trekker han blant annet fram pastor Jan-Aage Torp som et eksempel på en person som «ikke synes vold mot barn er så farlig».
«Jeg mener uttalelsene deres er et svik mot de aller mest sårbare. De har kanskje ikke innflytelse over så mange, men signalene deres kan være livsfarlige for noen barn.» skriver Gjøsund.
Dette får Torp til å reagere. Han mener saken er så alvorlig at han har klaget avisa inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU), som behandler saken på sitt møte 26. april.
Les PFUs gjennomgang av klagesaken
Torp mener Vårt Land har publisert grove beskyldninger om ham, og at han skulle fått mulighet til samtidig imøtegåelse i tråd med Vær Varsom-plakatens punkt 4.14. Han viser også til førstesiden med tittelen «Barneombudet: Vold mot barn bagatelliseres» og mener han blir satt i sammenheng med den.
Trakk klagen
Vårt Land avviser klagen og viser til en rekke blogginnlegg, artikler og videoinnslag der Torp fremmer sitt syn på fysisk avstraffelse i oppdragelsen. Avisa skriver også at selv om forsiden handler om vold mot barn, betyr ikke det at Torp anklages for dette.
Torp ble først enig med Vårt Land om en minnelig ordning. Saken skulle løses ved at avisa gjorde et intervju med Torp i forbindelse med en beklagelse. Vårt land opplevde imidlertid at Torp forsøkte å ta kontroll over den redaksjonelle vinklingen av saken. Derfor ble klagen reaktivert.
Torp på sin side mener han kun ville ha en sitatsjekk og sa seg villig til å samarbeide med avisa.
Se alle klagesakene på neste PFU-møte
Store konsekvenser
Vårt Land mener det er grunn til å reflektere over hvilke konsekvenser Torps syn på Vær Varsom-plakatens punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse vil få. Avisa mener det vil få følger for redigeringen av alle debattinnlegg, kronikker, analyser og kommentarer som tar utgangspunkt i, og oppsummerer, en persons faktiske ytringer.
Det vil representere et alvorlig hinder for den frie, løpende samfunnsdebatten hvis imøtegåelsen skal finne sted samtidig som innlegget står på trykk i slike tilfeller, mener Vårt Land.
«Det må derfor etter vår oppfatning skille mellom alvorlig, etterprøvbare påstander som bringes inn i debatten og relevante henvisninger til offentlig tilgjengelige ytringer» skriver avisa i tilsvarsrunden.