Utvalgsleder Anne Weider Aasen på vei inn på forrige PFU-møte i august.
Utvalgsleder Anne Weider Aasen på vei inn på forrige PFU-møte i august.

Pressens Faglige Utvalg:

VG har ikke brutt god presseskikk i omtalen av russebuss-selskap

– Påstandene er av en såpass generell art at det ikke er spesifikt rammende for klager, mener PFU-lederen.

Publisert Sist oppdatert

Under dagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) ble det klart at VG ikke har brutt god presseskikk i omtalen av russebuss-selskapet Bussfix.

Bakgrunnen for klagen er en artikkel fra mai i år, med tittelen «Forbrukerrådet ber russen takke nei: – Finner på ‘smarte’ løsninger». I artikkelen kommer det frem av VG har sett dokumentasjon på at russ blir forøkt overtalt til å kjøpe russebuss, heller enn å leie, og deretter selge bussen tilbake til selskapet etter russetiden.

VG hevder at dokumentasjonen viser at store utleiefirmaer, deriblant Bussfix, bruker denne metoden.

Det er daglig leder i Bussfix, Nicolai B. Østbye, som har klaget inn artikkelen for PFU. Han mener artikkelen, som også ble publisert på Snapchat, bryter med Vær varsom-plakatens punkt 3.2, om kilder og opplysningskontroll, og 4.14 om samtidig imøtegåelse.

I klagen uttrykker han at omtalen rammer Bussfix ekstra hardt, fordi det i artikkelen er brukt et bilde av en buss som selskapet er leverandør av. Han mener at det samlede inntrykket av oppslaget er skadelig for hans virksomhet, ved å bli fremstilt som en aktør som forsøker å lure sin kundegruppe.

VG avviser på sin side å ha brutt god presseskikk, noe PFU sa seg enig i.

Blant utvalgsmedlemmene var det under diskusjonen noe tvil rundt punkt 4.14. Likevel ble det vektlagt at VG har gitt tilbud om intervjuer med Bussfix i forkant av publiseringen, som ble avslått av selskapet.

– Jeg skjønner at klager opplever det som belastende. Samtidig mener jeg at påstandene er av en såpass generell art at det ikke er spesifikt rammende for klager, sa PFU-leder Anne Weider Aasen under diskusjonen.

PFU finner heller ikke at det er dokumentert feil i det publiserte, og endte dermed på at VG ikke har brutt god presseskikk.

Powered by Labrador CMS