Faksimile av VG Helg-oppslaget «Den mørke hemmeligheten» som tildeles Fritt Ord-prisen i år. Foto: Faksimile
Faksimile av VG Helg-oppslaget «Den mørke hemmeligheten» som tildeles Fritt Ord-prisen i år. Foto: Faksimile

Tysfjord-saken hedres med Fritt Ords Pris 2018

Tysfjord-saken er et spesielt godt eksempel på omfattende, undersøkende journalistikk med store samfunnsmessige følger, heter det i begrunnelsen.

Publisert Sist oppdatert

De fire journalistene Harald Amdal, Eirik Linaker Berglund, Thor Harald Henriksen og Kenneth Hætta får Fritt Ords Pris 2018 for gravearbeidet med Tysfjord-saken. Dokumentarreportasjen «Den mørke hemmeligheten» ble publisert i VG Helg i 2016, og forteller om en rekke overgrep i den lille bygda Tysfjord i Nordland.

– Saken er et spesielt godt eksempel på omfattende, undersøkende journalistikk med store samfunnsmessige følger. Den kan være en inspirasjon i en mediesituasjon der norske redaksjoner strever med å prioritere store og krevende prosjekter, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann i en pressemelding. 

Prisbeløpet er på 400.000 kroner samt at vinnerne mottar Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas. 

Les også: Å lage Tysfjord-saken var ikke gitt for Kenneth Hætta. Vennene spurte om han var sikker på om han ville gjøre dette

Tysfjord-saken ble kåret til Årets featuresak under Årets mediepriser i Bergen i fjor. Det omfattende gravearbeidet, som ble startet av frilansjournalistene Hætta og Amdal, førte til at politiet satte i gang etterforskning. De avdekket 151 seksuelle overgrepssaker, fra 1953 og frem til 2017, med 82 fornærmede og 92 mistenkte. De første dommene falt i desember i fjor, og det ventes at flere blir dømt.

Powered by Labrador CMS