Faksimile av VG Helg-oppslaget «Den mørke hemmeligheten» som tildeles Fritt Ord-prisen i år. Foto: Faksimile

Tysfjord-saken hedres med Fritt Ords Pris 2018

Tysfjord-saken er et spesielt godt eksempel på omfattende, undersøkende journalistikk med store samfunnsmessige følger, heter det i begrunnelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De fire journalistene Harald Amdal, Eirik Linaker Berglund, Thor Harald Henriksen og Kenneth Hætta får Fritt Ords Pris 2018 for gravearbeidet med Tysfjord-saken. Dokumentarreportasjen «Den mørke hemmeligheten» ble publisert i VG Helg i 2016, og forteller om en rekke overgrep i den lille bygda Tysfjord i Nordland.

– Saken er et spesielt godt eksempel på omfattende, undersøkende journalistikk med store samfunnsmessige følger. Den kan være en inspirasjon i en mediesituasjon der norske redaksjoner strever med å prioritere store og krevende prosjekter, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann i en pressemelding. 

Prisbeløpet er på 400.000 kroner samt at vinnerne mottar Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas. 

Les også: Å lage Tysfjord-saken var ikke gitt for Kenneth Hætta. Vennene spurte om han var sikker på om han ville gjøre dette

Tysfjord-saken ble kåret til Årets featuresak under Årets mediepriser i Bergen i fjor. Det omfattende gravearbeidet, som ble startet av frilansjournalistene Hætta og Amdal, førte til at politiet satte i gang etterforskning. De avdekket 151 seksuelle overgrepssaker, fra 1953 og frem til 2017, med 82 fornærmede og 92 mistenkte. De første dommene falt i desember i fjor, og det ventes at flere blir dømt.

Powered by Labrador CMS