Nils E. Øy er tidligere generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Foto: Birgit Dannenberg
Nils E. Øy er tidligere generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Foto: Birgit Dannenberg

I dag skal Pressens Faglige Utvalg behandle ni mediers dekning av Angelica-saken

Få dager etter skal straffesaken for retten.

Publisert Sist oppdatert

Pressens Faglige Utvalg (PFU) skal ta stilling til om ni medier gikk for langt i å omtale barn som mobbere etter at 13 år gamle Angelica døde på en hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015.

Møtet holdes tirsdag etter påske. Vanligvis strømmes møtene på Journalistens nettside, men av hensyn til omtalen av mindreårige barn, vil det ikke skje denne gangen. Journalisten skal dekke PFU gjennom dagen.

TV 2, NRK, NTB, Aftenposten, VG, Dagbladet og Dagsavisen og lokalavisene Valdres og Budstikka omfattes av klagen.

Brukte initiativretten

Nils Øy, daværende konstituert generalsekretær i Norsk Presseforbund, brukte initiativretten for å klage inn mediene til klageorganet.

– Det viktige er å ta fatt i det som skjedde for et år siden. Risikoen for at noe slikt kan skje igjen er til stede, sa Øy til Journalisten den gang.

Han mener det er viktig også å se på andre mediers behandling i denne saken og håper behandlingen vil få fram om mediene var tilstrekkelig oppmerksomme på konsekvensene av dekningen og hvorvidt de foretok egne undersøkelser i saken. 

I tillegg er det innlevert to klager i samme sak: Med samtykke fra jentas mor er en stort anlagt artikkel i Budstikka i november i fjor klaget inn. Foreldrene i Lommedalen har også klaget TV 2 inn for PFU på samme grunnlag som Nils Øy.

Debatt i pressekretser

Saken har allerede vært gjenstand for en debatt internt i pressemiljøet, og flere medier har til en viss grad tatt selvkritikk for sin dekning. Under et debattmøte i januar i regi av Oslo Redaktørforening beklaget både NRK og TV 2 at de kan ha gått for langt i å fremme påstander om at medelever mobbet 13-åringen.

Saken var også tema for grundig debatt på gravejournalistikk-konferansen SKUP nylig.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 Nyhetskanalen har tidligere tatt selvkritikk etter dekningen av Lommedalen-saken, og beklaget ordvalg og formulering, samt at ikke kanalen tok nok forbehold. 

Hun synes det er helt greit at TV 2 er klaget inn for brudd på Vær Varsom-plakaten, og mener dette er en sak PFU bør se på.

Rettssak følger

13-åringens dødsfall får nå også sin rettslige behandling når straffesaken mot moren kommer opp for Valdres tingrett, som for anledningen settes i tinghuset på Gjøvik. Saken starter mandag 24. april, og det er satt av seks uker.

Moren er tiltalt for grov mishandling etter at datteren, som led av spisevegring, døde av avmagring. Den 154 cm lange jenta veide bare 21 kilo da hun døde, og hadde en kroppsmasseindeks på 8,8.

Påtalemyndigheten mener moren ikke benyttet seg av helsehjelp for datteren, selv om det ble satt som en forutsetning da jenta ble skrevet ut fra sykehus. Blant annet skal hun ha unnlatt å ta henne med til kontroll hos fastlegen.

Moren skal også ha bedt datteren legge vekter i klærne når barnevernet skulle veie henne.

Aktoratet har kalt inn snaut 50 vitner. Morens forsvarer, advokat Aasmund Sandland, har stevnet rundt 20 vitner. Moren nekter straffskyld og mener tiltalen bygger på enkelthendelser som er tatt ut av sin sammenheng.