TV 2s Karianne Solbrække tar selvkritikk etter dekningen av Lommedalen-saken. Foto: Håvard Solem, TV 2

Karianne Solbrække synes det er helt greit at TV 2 klages inn til PFU for Lommedalen-saken

Ønsker en debatt om hvordan mediene skal dekke mobbesaker. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at fungerende generalsekretær Nils Øy bruker initiativretten og klager inn TV 2, NRK, Aftenposten, Dagsavisen, Dagbladet og VG, NTB, Valdres og Budstikka til Pressens Faglige Utvalg for brudd på punkt 4.8 i Vær Varsom-plakaten: 

«Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernssaker eller rettssaker.»

Sakene som er klaget inn kom i fjor, etter at 13 år gamle Angelica ble funnet død på ei hytte i Valdres. Moren er tiltalt for grov omsorgssvikt og anklaget for å ha unnlatt å sørge for at datteren fikk nødvendig helsehjelp, og skal møte for retten i april. Hun hevder på sin side at datteren utviklet spiseforstyrrelser som følge av mobbing ved skoler i Bærum. 

Sakene som er klaget inn overskrider klagefristen på 6 måneder, og er dermed foreldet. Det er derfor ikke sikkert at Øys klage blir behandlet.

– En sak PFU bør se på

TV 2 var blant mediene som slo fast at det hadde pågått mobbing, selv om rapporter fra Fylkesmannen senere konkluderte motsatt. I tillegg til presseforbundets klage, er TV 2 klaget inn av foreldrene til ungdommene som i stor grad ble fremstilt som mobbere. 

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 Nyhetskanalen har tidligere tatt selvkritikk etter dekningen av Lommedalen-saken, og beklaget ordvalg og formulering, samt at ikke kanalen tok nok forbehold. 

Hun synes det er helt greit at TV 2 er klaget inn for brudd på Vær Varsom-plakaten, og mener dette er en sak PFU bør se på. Solbrække mener at det, uavhengig om saken er foreldet, er naturlig med en debatt. 

Omtale om mobbesaker

– Hvor debatten skjer, om det er i offentligheten eller i PFU, er ikke så viktig. Det viktigste er at dette tas opp. Det er en komplisert sak, og det handler om hvordan og om mediene skal kunne omtale mobbesaker i det hele tatt.

Dette mener Solbrække det er interessant med en debatt om. Hun påpeker også at TV 2 er i strid med Budstikka i denne saken. I november publiserte nemlig lokalavisen en lang dokumentar der de gikk opp historien til de andre ungdommene som gjennom mediene ble stemplet som mobbere.

Solbrække mener Budstikka i stor grad utelukker at mobbingen fant sted, mens TV 2 på sin side sitter på kilder som hevder at Angelica følte seg mobbet. Solbrække understreker at mediene er svært varsomme med å omtale mobbing. Både av hensynet til offeret og av hensyn til dem som blir pekt på. Det gjorde VG i Odin-saken, skriver hun, og det ble gjort i Lommedal-saken.

– I begge sakene handlet det om et barn som døde. Vi mener det var relevant å opplyse om denne bakgrunnen da Angelica ble funnet død, og moren siktet. Det er en vanskelig vurdering å omtale mobbesaker, fordi de i sakens natur peker ut andre - hvis saken ikke anonymiseres fullstendig. Denne problemstillingen mener jeg det er relevant å diskutere, sier nyhetsredaktøren.

Hun mener at dersom mediene aldri omtaler mobbesaker ville vi ikke diskutert Odin-saken offentlig. Også i den saken tror hun at barn og foreldre kan føle seg utpekt.

– Og selv om omstendighetene i de to sakene er veldig forskjellige, endrer ikke det situasjonen til de som føler seg pekt på som mobbere.

Gjenga leserinnlegg 

Kjersti Sortland i Budstikka. 

Ansvarlig redaktør Kjersti Sortland i Budstikka tror det blir interessant med en behandling av denne saken. Hun mener det er bra pressen har en generalsekretær som engasjerer seg i medienes omtale av barn og som bruker initiativretten. 

Hun presiserer at Budstikka er klaget inn for å ha gjengitt et leserinnlegg som hevder Angelica var utsatt for mobbing. Samtidig publiserte lokalavisen en signert kommentar om farene ved tidlig skyldfordeling, og en nyhetssak om at siste tilsyn av barneskolen ikke gav grunnlag for refs hva angår mobbearbeidet ved Gullhaug skole.

Avviser påstand

Sortland avviser Karianne Solbrækkes påstand om strid.

Hun forteller at de publiserte en dokumentar for å få fram andre nyanser i denne saken. Budstikka ettergikk påstander om opplevd mobbing, og fant at påstandene var vage og forandret over tid.

Reportasjen i Budstikka er også klaget inn for PFU med samtykke fra Angelicas mor.

– Jeg vil si at Budstikka har nyansert et offentlig bilde av denne tragedien, sier hun.

Les også: Jon Gangdal mener Budstikka gjør barna i Angelica-saken en bjørnetjeneste

Skjermbilde av leserinnlegg klaget inn for PFU, samt Budstikkas kommentar og nyhetsartikkel for å nyansere saken.

Riktig med gransking

Sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen skal nå se ordentlig på den ene saken fra Dagsavisen, samt de andre artiklene som er grunnlaget for klagen.

– Vi har ellers tatt grundig til orde for at det er riktig at mediene gransker seg selv i denne tragiske saken. Hege Ulstein skrev en utmerket kommentar om dette behovet, og etterlyste jo i praksis akkurat denne type behandling som vi nå ser ut til å få, sier Lysholm.

Ulstein pekte da blant annet på hvordan voksne mennesker både i pressen og på sosiale medier har omtalt og behandlet barna i den døde jentas omgangskrets. 

– Disse barna har vært tiltalt, dømt og straffet i et folketribunal uten rettssikkerhet, skrev Ulstein i egen avis.

FAKTA OM LOMMEDALEN-SAKEN 

  •  En 13 år gammel jente ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015.
  •  Obduksjonsrapporten viste at hun døde av avmagring.
  • Jentas mor er tiltalt for grov mishandling. Saken kommer opp for Valdres tingrett 24. april 2017, men retten settes i tinghuset på Gjøvik.
  • Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre har begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen.
  • Dødsfallet utløste gransking av tre skoler hvor jenta hadde vært elev. Rapporten konkluderte med at skolene hadde gjort mye for 13-åringen, men de fikk likevel kritikk for at prosedyreregler ikke var fulgt.
  • Statens helsetilsyn har også åpnet tilsynssak mot behandlere i helsevesenet, men denne er ikke avsluttet.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS