Trond Giske. Foto: Martin Huseby Jensen
Trond Giske. Foto: Martin Huseby Jensen

Giske frir til TV 2

Åpner for ny kommersiell allmennkringkaster, men hovedkontoret skal ligge i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kulturminister Trond Giske sender ut TV 2-konsesjonen på høring for å fortsatt ha en kommersiell allmennkringkaster. Kanalen vil nyte godt av formidlingsplikt, som innebærer at kabelnettene og bakkenettet må sende kanalen. Samtidig vil det også bli stilt krav til hva kanalen skal romme.

– Vi ønsker å ha kommersiell kanal som tar allmennkringkastingsansvar. Det har vært sunt for NRK med konkurranse fra kanaler som tar ansvar for nyheter, norsk språk og bredde, forklarte Giske på en pressekonferanse i ettermiddag.

– Underlig

Forslaget til konsesjonsutlysning går ut på høring i disse dager, og kulturministeren håper på å ha på plass en eventuell tildeling enten like før nyttår, eller like over.

Han erkjenner at denne konsesjonen ikke vil være et like stort privilegium som dagens TV 2-konsesjon, siden de fleste store norske kommersielle tv-kanalene i dag har tilnærmet lik distribusjonsflate. Dette var en av fordelene ved konsesjonen til TV 2 som går ut ved nyttår.

– Vi har kommet fram til at formidlingsplikt er et gode som kan være interessant for kommersielle aktører. Dette forutsetter at distributørene ikke reduserer prisen de betaler som følge av denne plikten, sa Giske.

TV3 og Viasat 4-sjef Lasse Kokvik hadde også møtt opp til pressekonferansen. Kokvik stiller seg undrende til Giskes forslag.

– Jeg opplever avtalen om formidlingsplikt som underlig. Markedslederen trenger ikke hjelp til å bli distribuert. Derimot trenger de hjelp til å få den prisen de ønsker fra distributørene, og det kan de få her fra staten, sier Kokvik.

– Men er du klar for å flytte en av kanalene til Bergen?

– Bergen er riktignok nærmere London, men nei, svarer Kokvik kort og gjør det samtidig klart at de vil lese vilkårene en ny aktør må oppfylle grundig når de foreligger.

Bergen

– Vi å ha skapt et rammeverk for å ha en fortsatt kommersiell allmennkringkaster. Det trenger tv-seerne og det trenger også NRK, fremholdt statsråden på pressekonferansen.

Når Journalisten spør Giske om ikke kravet til hovedkontor i Bergen er for et TV 2-frieri å regne, avviser han dette med vedtaket som ble fattet da det ble klart at landet skulle få en kommersiell tv-kanal.

– Vi bygger på det gamle Stortingsvedtaket om TV 2-konsesjonen, da gjorde man det klart at det skulle ligge i Bergen. Vi ser ingen grunn til å endre på det. Slik sett har de som har etablert seg i Bergen et bra grunnlag.

Selv om Giske håper på konkurranse om konsesjonen, er han ikke sikker på om det er realistisk at flere vil ha den. Et av kravene til den nye konsesjonæren er at den skal ha egne nyhetssendinger med en egen nyhetsorganisasjon. Selv om Viasat 4 har nyhetssendinger, er disse produsert av P4. Dette er det eneste nyhetsalternativet blant de kommersielle kanalene utenom TV 2, etter TVNorge la ned Aktuelt-sendingene sine i slutten av september.

Eksklusivt

Giske mener konsesjonen går mer på trygghet enn store pengesummer. Med trygghet mener han muligheten å nå ut til hele det norske tv-publikummet. Inntil for to år siden var ikke TV 2 å finne på Viasats satellittplattform, og TV 3 var ikke på Canal Digitals. Førstnevnte har hatt formidlingsplikt i kabel- og bakkenett.

Når innførte du must-carry på satellitt?

– Vi har vel mulighet til must-carry på alle plattformer.

– Det må være en feiltolkning. Han kan jo ikke mene det, det stemmer ikke, det er ikke riktig. Det må være en misforståelse, sier administrerende direktør Erik Z. Børresen i Vasat

– Hvordan vil du forholde deg til et eventuelt pålegg, dersom det kommer?

– For det første må jeg se hvordan pålegget ser ut, men i praksis vil det ikke bety så mye.

Statråden forteller at det må vurderes hvor mye den nye konsesjonæren må betale for konsesjonen.

Giske gjorde det klart på tampen av pressekonferansen at en formidlingsrett ikke utelukker en eksklusiv avtale slik TV 2 hadde med Canal Digital på satellitt, inntil for litt over to år siden.

Powered by Labrador CMS