Glenn Due Sørensen like før han skal takke seerne for følget sammen med de andre i redaksjonen. Foto: Martin Huseby Jensen

– Takk for oss, og god kveld

Etter 18 år gikk siste Aktuelt-sending på lufta søndag. Journalisten ble med på siste reis.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Smilene sitter løst, selv om de over 30 medarbeiderne som har møtt opp for å overvære den aller siste Aktuelt-sending noensinne. Tidligere i høst ble det kjent at TVNorges nye sjef Harald Strømme ikke lenger ønsket å ha nyhetssendinger på TVNorge.

Dermed var det klart at kanalens Aktuelt-sendinger skulle opphøre å eksistere ved årsskiftet. Men også det endret seg, Strømme valgte å kutte sendingene ved utgangen av september i stedet, og nok en gang ble de ansatte tatt på sengen av TVNorge-ledelsen.

– Stemningen er god, forholdene tatt i betraktning. Jeg tror ikke det helt har gått inn over oss, forteller en av de ansatte i det Journalistens utsendte loses gjennom lokalene til nyhetsredaksjonen.

Mediekjør

I det vi passerer kantina kan vi se flere som sitter og spiser pizza. Gravølet er så vidt i gang.

Til en søndag å være, er det betraktelig flere mennesker i redaksjonen enn vanlig. Men det er få som sitter og depper, det handler om å få til en best mulig nyhetssending. Å ta avskjed med verdighet.

– Aftenposten TV og NRK har vært her. Og så kommer Se og Hør senere, sier reportasjeleder Sebastian Løberg.

Han holder hånd om den siste sendingen. Ved siden av rigges det opp kamera og lys, midt i redaksjonen, like ved bordet med champagneglass, hvor en siste hilsen skal gis.

Det er litt over 11 år siden sist TVNorge-nyhetene hang i en tynn tråd. Den gang var det A-presse eide Nyhetskanalen som gikk konkurs, og dermed sto TVNorge uten en produsent til nyhetene. Siden tok TV 2 over produksjonen i flere år, før MTV Juritzen (nå Mastiff Nyheter) tok over produksjonen av nyhetssendingene i 2002.

Ran topper

Da det ble kjent at TVNorge skulle legge ned. ga nyhetsredaktørene i TV 2 og NRK klart uttrykk for at dette ville være et tap for nyhetsmangfoldet på fjernsyn i Norge. Fem måneder senere er redaksjonen full av nåværende og tidligere medarbeidere. Faste og fri. Det er ingen trykket stemning på overflaten. Diskusjonen går 40 minutter før den aller siste nyhetssendingen om hva som skal på toppen av sendeplanen.

At det er siste gang TVNorge sender nyheter, er ikke en av dem.

– Jeg tror vi får nok seere på sendingen uansett, sier Løberg til en av kollegene.

– Vi har ranssaken fra Sverige og pågripelsen på topp i dag. Og så har vi en egensak om kraftig økning av løste kriminalsaker som følge av bruk av DNA. Og selvfølgelig valgresultatet fra Tyskland, da, forteller Løberg. Vanligvis brytes sendingene av med sponsorplakater, men den siste sendingen går i ett, og da avslutter vi med å takke for oss.

Flagget til topps

– Liza, det er en liten skrivefeil i headen, roper en av medarbeiderne over bordet til nyhetsanker Liza Stokke.

For nyhetsanker, og klubbleder Liza Stokke er dagen spesiell, i morgen tidlig skal hun tilbake på jobb i NRK – i tillegg skal hun stille i NRKs Morgennytt for å snakke om sendingen. Hun medgir at det er litt rart før hun fokuserer på kameraene i studio, slik at hun for siste gang kan lage en promo om hva som kommer i sendingen. Også det for aller siste gang.

– Ja, masse. Både i dag og tidligere. Vi fikk blomster av justisministeren, som synes det var trist at vi skulle gi oss. Mange hyggelige tilbakemeldinger fra kolleger, spesielt da det først ble kjent. Spesielt reporterne våre som er blitt kontaktet av kolleger ute på jobber. Det er mange som frykter at dette kan skje også andre steder.

– Det er business as usual her?

– Ja, det er nok det. Vi har tenkt å lage en best mulig siste sending, vi har lyst til å gå ut med flagget til topps. Det blir nok litt annerledes når vignetten toner ut, sier Løberg.

Redaksjonssjef Glenn Due Sørensen har direkte og indirekte vært involvert med Aktuelt-sendingene siden 1998, først gjennom TVRomerike, senere i Oslo. Når dagens sending er over, skal han og de andre ansatte ut på gravøl.

– Det er litt ekstra aktivitet i mageregionen i dag, sier han før en av kollegene hans tar bilde av ham. – Med tv-smilet, skyter han inn.

Flere av de ansatte har med kamera for å forevige den siste arbeidsdagen for TVNorge. De som ikke har fått ny jobb, skal arbeide for Mastiff Nyheter ut året.

Funniest videos

I mai sa Harald Strømme til Journalisten at han ikke regnet med å fylle sendingene med Americas funniest home videos. Slik ble det ikke.

– Det er ikke riktig at vi erstatter Aktuelt med Americas funniest home videos, vi flytter det til klokken 18.00 og halverer sendetiden, slik at vi heller kan bruke ressurser på prime-time. Dette er jo ikke noe jeg har lyst til å gjøre, jeg vil heller lede en slagkraftig nyhetsredaksjon, men jeg har også andre hensyn å ta, svarte Strømme foran de ansatte i redaksjonen.

– Jeg kjenner kanalen så godt og spillet så godt, så jeg forstår hva han mener. Og jeg forstår hva som foregår. Det er en beinhard kalkyle å drive på nå. De er i sin fulle rett å gjøre som de gjør. Det er klart i et større perspektiv bør man se på hva slags mediemangfold man skal ha, og hva vilkårene skal være. Dagsavisen mottar nesten like mye som det koster å drive nyhetene på TVNorge i ett år, sier daglig leder i Øystein Kristiansen Mastiff Nyheter som har produsert nyhetssendingene til TVNorge gjennom de siste åtte årene.

– Du har gitt de ansatte fri i morgen.

– Det hadde nesten ikke vært mening i noe annet, he-he-he, skyter Løberg inn.

– Det er nok mange som kunne tenkt seg flere dager fri. De ansatte skal få anledning til å ta den ut, dersom de vil.

Ti til sending

Sendingen nærmer seg og redaksjonslokalet fylles opp med folk som jobber med nyhetsinnslagene. I regien har de kommet fram til at de må kjøre gjennom sendeplanen en ekstra gang, for å være helt sikre på at alt går slik det skal.

– Nå er jo sjefen her, så vi kan jo spørre ham om vi kan gå over sendetiden, sier en av medarbeiderne i kontrollen og de andre ler.

Ute i redaksjonen står Strømme og prater med noen av de ansatte. Praten går løst og fyller lokalet.

– Da går vi på lufta om halvannet minutt, så det er greit av vi demper oss litt, det lekker inn i studio, sier teknisk sjef Marius Borge.

I det reklamepausen er omme blir det straks stille. Alle fokuserer på skjermen hvor siste sending annonseres til lyd fra de ansatte.

– Velkommen til siste sending, jeg heter fortsatt Liza Stokke, annonserer Stokke og sendingen er i gang med pågripelsen i Stockholm på topp.

Stille

Det er stille i redaksjonen de første 12 minuttene. Alle de ansatte konsentrerer seg om sendingen, den eneste lyden er fotoapparatene som tar bilder og Due-Sørensen som tester lyden før han skal på lufta direkte fra redaksjonen.

– Nå skal vi ta oss en gravøl … eller ti. Med det er det bare å takke for oss, takk for at dere så på oss. Og så håper vi på at vi kanskje ser dere igjen, sa Due-Sørensen etter kort å ha oppsummert TVNorge-nyhetene til jubel fra sine medarbeidere som skåler i musserende drikke.

– Det var litt mer nerver enn vanlig, forteller Due-Sørensen etter sending. Han har ledet redaksjonen gjennom flere år, og vært inne på direkten fra en rekke åsteder.

På avstand

Etter sending deles klemmene ut, før TVNorge-sjef Harald Strømme tar ordet sammen med programdirektør Eivind Landsverk.

– Er det for seint å angre seg? spurte Strømme etter sending og berømmet de ansatte for en flott innsats, både under den siste sendingen og jevnt over.

– Dette er ikke noe jeg har lyst til å gjøre, gjentok han og viste til at han er et nyhetsmenneske som helst skulle vært med på å lede en nyhetsorganisasjon.

Men gravølet valgte han og Landsverk å droppe, slik at de ansatte skulle få dem litt på avstand fram til den offisielle bisettelsen 16. oktober.

Sju år

Etter talene var det tydelig at de ansatte slapp guarden de hadde holdt oppe gjennom å fokusere på den siste sendingen. Flere klemmer ble delt ut, og gamle kolleger skålte.

– Jo eldre jeg blir, desto mer rørt blir jeg, sa Due-Sørensen og skrøt av medarbeidernes innsats etter at nyheten om nedleggelsen kom. Han var redd at situasjonen kom til å bli en annen enn den gjorde.

– Jeg var redd for at dere kom til å gi faen, men det gjorde dere ikke. Jeg er jævlig stolt av å ha jobbet sammen og jeg gruer meg til å stå opp og ikke skulle på jobb sammen med dere lenger.

– Det var en kjempebra sending. Vi skulle hatt en knall egensak på topp, men vi klarte å få ut nye elementer fra Stockholm om TV4-reporteren. Det er helt utrolig å kunne gå ut med flagget til topps. Det har aldri vært snakk om å fire på innsatsviljen, forteller Løberg etter talene.

I sju år har Liza Stokke arbeidet med TVNorge-nyhetene, og hun forteller at det var spesielt å lede den siste sendingen.

– Det var ganske stor følelsesmessig opplevelse å komme ut i redaksjonen. Særlig da vignetten var ferdig. Da måtte jeg gråte en liten skvett. Det går bedre nå, sier Stokke.

– Det har vært en fantastisk reise og utrolig lærerikt og veldig gøy. Det har vært slitsomt til tider og utfordrende å lage nyheter med så få ressurser, men veldig gøy.

(For ordens skyld, undertegnede har jobbet direkte og indirekte, gjennom lokaltv, for Aktuelt fra høsten 1997 til høsten 2000.)

Powered by Labrador CMS