Faksimiler fra Rogalands Avis, Siste.no, rb.no og SA.no.
Faksimiler fra Rogalands Avis, Siste.no, rb.no og SA.no.

Vil gi rottepenger til veldedighet

Vidar Pedersen krever to tusen kroner fra 36 redaksjoner som brukte bilde uten tillatelse.

Publisert Sist oppdatert

Fredrikstad-mannens funn av en velfødd rotte i kjelleren kan ende med å gi Leger Uten Grenser 72.000 kroner. Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) illustrerte nyheten med en skjermdump fra Fredriksstad Blad, uten tillatelse til å bruke bildet av Pedersen og rotta.

ANB tilbudte 15.000

Gjennom ANBs nyhetsfeed ble saken publisert i 36 A-presseaviser. Norsk Journalistlags advokat August Ringvold karakteriserte bildebruken som tyveri, og sa hver redaksjon kunne kreves for et par tusen kroner.

Pedersen har ikke lykkes i å komme til enighet med ANBs sjefredaktør Hallgeir Westrum. Han mente 15.000 kroner burde være tilstrekkelig kompensasjon. Pedersen velger derfor nå å sende en faktura på 2.000 kroner til hver av de 36 avisene som har brukt bildet uten tillatelse.

– Prinsipiell sak

Pengene han får inn, vil han gi til Leger uten grenser.

– Dette har blitt en prinsipiell sak, og det er ikke noe jeg skal tjene penger på.

Etter loven er det den som har tatt bildet som sitter på opphavsretten, i dette tilfellet Pedersens kollega. Fotografen har imidlertid overdratt rettighetene til Pedersen. Han har tro på at pengene kommer inn nå som han fakturerer hver enkelt avis, og sender med et skriv om at pengene går til Leger Uten Grenser.

Tar ansvar

Rogalands Avis er en av A-pressens nettaviser som publiserte bildet automatisk gjennom ANBs nyhetsfeed. Sjefredaktør Bjørn G. Sæbø mener faksimilen fra Fredriksstad Blad aldri burde vært brukt. Selv om han ville sagt nei om han hadde sett saken på forhånd, tar han ansvar.

– Det er i prinsippet en publisering i min avis, ergo er det mitt ansvar. Dette viser at vi må ha litt bedre rutiner.

Han sier systemet med automatisk publisering forutsetter at ANB er våkne og vet hva de gjør, men at det i 99 prosent av tilfellene ikke er problematisk.

Sæbø sier han skal ta imot fakturaen fra Pedersen, og ta saken videre internt i ANB. Det er altså uklart hvem som ender med å betale den. Westrum vil ikke kommentere saken.

Powered by Labrador CMS