Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Frem til nå har jeg egentlig jobbet på en måte som svarer til forventningene rundt meg. Jeg har kastet meg over mulighetene som har dukket opp, og på en måte løpt litt etter bussen. Nå er jeg på et punkt hvor jeg har lyst til å styre deler av den bussturen selv, forteller Line Ørnes Søndergaard.
Annonse
Da den prisbelønte fotografen sendte inn søknaden, var det mest fordi «man skal jo søke». Som kvinnelig fotograf har hun mange ganger fått høre at «kvinner er dårligere til å søke på ting, og dermed får de også færre muligheter». Overraskelsen var stor da hun fikk telefonen med beskjed om at hun var plukket ut som en av ni fotografer til prestisjebyrået VII sitt mentorprogram. Gjennom de neste to årene skal hun veiledes av Linda Bournane Engelberth, som selv kom inn i fotobyrået gjennom mentorprogrammet.
Vil få innsikt i en annen del av bransjen
– Med en gang tenkte jeg at det var litt tidlig, at jeg ikke var helt klar. Men med Linda som mentor ble det ikke så skummelt lenger. Henne kjenner jeg både som menneske og som fotograf, og jeg føler meg trygg i hennes blikk, forteller Søndergaard.
De ni fotografene ble valgt ut på VII sitt årlige møte i Barcelona i mars. Engelberth visste ikke at Søndergaard hadde søkt, før hun så portfolien hennes blant de utvalgte. De ni fotografene ble deretter fordelt på fotografene som skal være mentorer. At de bodde i samme land, gjorde det naturlig at Engelberth ble Søndergaards mentor.
– Linda er kjempeflink, og jeg er glad for at jeg får muligheten til å kaste ball og lære av henne, sier Søndergaard.
Frilansfotografen er opptatt av å ha dyktige folk rundt seg som hun kan lære av. Hun tror man blir flinkere sammen. Til daglig jobber hun på frilanskollektivet som er tilknyttet dokumentarbyrået Paragon Features, hun er med i NJP og Lumina Mentor Program. Med en fot innenfor i VII, håper hun å få erfaring og kunnskap om hvordan et internasjonalt byrå fungerer.
– Jeg har aldri hatt en drøm om å være med i et byrå, fordi jeg ikke har visst hva det innebærer. Jeg søkte ikke for å bli medlem, men for å forstå hva det handler om, sier Søndergaard, som gleder seg til å bli kjent med de andre fotografene i VII.
Målet hennes for den to år lange mentorperioden er å fortsette å jobbe med egne prosjekter og ta oppdrag for avisene hun er knyttet til som frilanser. Å ha noe å holde fast i på veien til å finne ut av hva slags fotograf man er, tror hun er verdifullt.
– Linda blir en slags bauta som jeg kan vende tilbake til. Siden hun har sagt ja til å veilede meg, kan jeg stole på at hun vil være der, sier Søndergaard.
Annonse
Alle kan søke
– Line er en utrolig dyktig fotograf som har klart å utvikle sitt eget personlige uttrykk. Hun går veldig dypt inn i historiene. Vi har litt den samme tilnærmingen med å gå tett på, mener Engelberth.
Som mentor vil hun hjelpe Søndergaard med å redigere historiene hennes og være en moralsk støtte og samtalepartner når hun jobber i felt.
– Line har kommet langt, men jeg tror det er bra for alle fotografer at noen andre ser på bildene deres og hjelper underveis.
Å være med i mentorprogrammet handler også mye om å finne sin plass i byrået, og forstå hvordan det fungerer. Engelberths jobb blir å veilede Søndergaard med praktiske ting, som å legge inn bilder og se hvordan hennes arbeider passer inn i VII. Det er ingen aldersgrense eller klare kriterier for å søke på mentorprogrammet, forteller hun. Det er åpent for alle, uansett hvor man er i karrieren. Søker man seg dit, betyr det bare at man ønsker veiledning. VII-fotografen tror det er en fordel at hun har vært med i programmet selv, og vet hva som fungerer og hva hun selv ønsket å få ut av det.
– Line er en fantastisk flink fotograf og jeg gleder meg til å følge henne.