Linda Eikrem gleder seg til å jobbe med nyhetsproduksjon igjen. Foto: Arne Flatin.
Linda Eikrem gleder seg til å jobbe med nyhetsproduksjon igjen. Foto: Arne Flatin.

Linda Eikrem har aldri jobbet i lokalavis - nå blir hun redaktør og daglig leder for Vikebladet

Mener selv at hun er et dristig valg til stillingen. 

Publisert Sist oppdatert

Den nye redaktøren og daglige lederen for Vikebladet Vestposten Linda Eikrem er for tiden ansatt som høgskolelektor for journalistene ved Høgskulen i Volda. Her har hun jobbet i fire år, helt siden hun sa opp jobben som vaktsjef i NRK Møre og Romsdal. 

Eikrem har ingen erfaring fra arbeid i lokalavis å vise til, og forteller Journalisten at det på en måte er dristig å ansette henne.

– Men avisbransjen er full av folk som kan avis. Det kan ikke jeg. Utviklingen i bransjen er slik at alle publiserer digitalt - og journalistikk er journalistikk. Det spiller ingen stor rolle om det kommer i avis eller på TV og radio, sier hun. 

Hun har søkt ett års permisjon fra jobben på Høgskulen i Volda og vil sannsynligvis tiltre i stillingen til våren. 

Les også: Guri Jortveit er ny ansvarlig redaktør og daglig leder i Arbeidets Rett

Kildekritikk

Hun forteller at det første hun vil gå i gang med er å bli kjent med de andre som jobber i redaksjonen. Hun vil se hva som bor i dem. 

– Jeg er helt sikker på at de ligger inne med en del tanker og ideer om hva de vil at lokalavisa skal være. 

Eikrem har ingen store endringer hun vil gjøre når hun tiltrer stillingen, men målet er å lage en avis som engasjerer enda mer i samfunnet. Det vil hun gjøre ved å i større grad følge diskusjoner som foregår, gjerne på sosiale medier. 

– Lokalavisa kan bli flinkere til å fange opp slike diskusjoner. I tillegg er det viktig å drive kildekritikk. Jeg tror det er en utfordring for en del lokalaviser, sier hun. 

Savner produksjon

På Høgskulen har de to praksisperioder i året der journaliststudentene produserer og publiserer som i en vanlig redaksjon. Det er det eneste hun har hatt av nyhetsjobbing de siste fire årene. Framover vil det bli slik hele tiden. Eikrem forteller Journalisten at hun gleder seg til å jobbe med nyhetsstoff igjen.

– Det blir ikke mye egenproduksjon i jobben som redaktør og daglig leder, vel?

– Det vet jeg foreløpig ikke, men jeg blir del av et redaksjonelt fellesskap. Jeg håper å bli involvert i produksjonen også, at jeg kan komme med ideer og innspill. 

Selv om Eikrem har vokst opp med Avisa Møre som lokalavis, har Vikebladet i stor grad blitt hennes lokalavis etter at hun har bodd i Ulsteinvik i 15 år.

Les også: Elin Floberghagen ansatt som ny generalsekretær i Norsk Presseforbund

Masteroppgave

Høgskolelektoren har tidligere skrevet masteroppgave med lokalavis som tema, og forteller at hun er glad i lokaljournalistikken og holder den nær.

– Etter masteren fikk jeg enda større respekt for lokalavisene. Det er små redaksjoner som står på og dekker det som skjer og betyr noe for nærmiljøet. Det er viktig å lese lokalavisa for å være en opplyst borger i et demokrati, sier hun og viser blant annet til kommunevalg. 

Hun mener lokalavisa er viktig for å få fram det hele bildet - og på mange måter har et demokratisk oppdrag. Den nye redaktøren anerkjenner at det er lett å bli pompøs når journalister snakker om samfunnsoppdraget, men påpeker viktigheten av å få fram forskjellige stemmer i samfunnsdebatten. 

 

Powered by Labrador CMS