Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi forsvant etter at han dro til landets konsulat i Istanbul. Foto: Reuters / NTB scanpix
Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi forsvant etter at han dro til landets konsulat i Istanbul. Foto: Reuters / NTB scanpix

Tyrkia ber om å få gjennomsøke Saudi-Arabias konsulat i Istanbul

Leter etter journalist.

Publisert   Sist oppdatert

Tyrkiske myndigheter ber Saudi-Arabia om tillatelse til å gjennomsøke landets konsulat i Istanbul etter at journalist Jamal Khashoggi forsvant.

Forespørselen ble fremmet mandag etter at det tyrkiske utenriksdepartementet for andre gang kalte Saudi-Arabias ambassadør inn på teppet i forbindelse med Washington Post-journalisten Jamal Khashoggis forsvinning.

Det melder den tyrkiske fjernsynsstasjonen NTV mandag.

Det er foreløpig ikke kjent om saudiarabiske myndigheter har svart på den tyrkiske forespørselen.

– Har bevis

Khashoggi, som er fra Saudi-Arabia, dro til konsulatet i Istanbul tirsdag i forrige uke for å hente noen ekteskapsdokumenter. Hans tyrkiske forlovede ventet utenfor. Hun sier han aldri kom ut igjen.

Leder av den tyrkiske presseorganisasjonen TAM og en personlig venn av Khashoggi, Turan Kislakci, uttalte i helgen at han har snakket med tjenestemenn fra tyrkiske myndigheter som hevder de har bevis for at Khashoggi ble drept.

Kislakci sier også han er blitt fortalt at Khashoggi ble gjort bevisstløs før han så ble kuttet opp i småbiter på konsulatet.

Saudi-Arabia avviser

Saudiarabiske myndigheter har avvist dette, og de har også avvist at Khashoggi befinner seg på konsulatet.

En talskvinne for den saudiarabiske ambassaden i Washington sier at Khashoggi flere ganger har besøkt ambassaden der og blant annet hatt møter med den saudiarabiske ambassadøren uten at det har oppstått noen form for konflikter.

– Det har vært et hjertelig forhold mellom dem, blant annet har de snakket mange ganger sammen på telefon, sier talskvinnen.

Erdogan engasjerer seg

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa søndag at han har engasjert seg personlig i saken.

– Vi håper vi ikke blir stilt overfor en situasjon vi ikke ønsker, sa Erdogan, i det som fremsto som en henvisning til at anonyme tyrkiske kilder mener Khashoggi ble drept i konsulatet.

Khashoggi flyttet til USA i fjor fordi han var redd for å bli pågrepet i hjemlandet. Han er kjent for å være kritisk til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

LES OGSÅ: