Fotografer skyter seg selv i foten når de selger bilder for så lave summer, mener PK-leder Jarle Aasland. Foto: Andrea Gjestvang
Fotografer skyter seg selv i foten når de selger bilder for så lave summer, mener PK-leder Jarle Aasland. Foto: Andrea Gjestvang

- Fotografene må ta ansvar selv

Leder i Pressefotografenes Klubb vil ikke kritisere Microsoft for å kjøpe billige bilder til Windows 10 og Bing.

Publisert Sist oppdatert

Moralsk sett burde Microsoft være rause, og betale fotografen en skikkelig sum for bildene de bruker på Windows 10 og Bing. Det mener Jarle Aasland, leder i Pressefotografenes Klubb. Men han har vanskelig for å hisse seg voldsomt opp.

– Selv om Microsoft er et stort firma med mye penger, regner jeg ikke med at de betaler mer enn det det koster. Ingen gjør det. Vi kan godt mislike det, men fotografene må ta ansvar selv, sier Aasland. Han mener profesjonelle fotografer burde vite bedre enn å legge ut bilder for salg på et byrå som ikke tar skikkelig betalt. 

– Hva synes du om at fotografene ikke blir kreditert på Windows 10?

– Som fotograf hadde jeg naturligvis syntes det var dumt. Det er en potensielt fantastisk markedsføring for fotografene som blir eksponert. Men dette er sikkert noe som står med liten skrift i brukeravtalen med byrået. Den må fotografen lese, mener Aasland, som går utfra at Microsoft har det juridiske i orden. 

- Forkastelig

Peter Thornvig, som er formann for fotografene i DJ og for VISDA - Visuelle Rettigheter i Danmark er langt krassere i sitt syn på Microsofts bildekjøp. 

– Microsofts behandling av fotografer som leverer bilder til Bing og Windwos 10 er forkastelig, sier Thornvig. Han synes ikke det er greit at selskapet betaler så lite for bilder som øker Microsofts forretningsmessige verdi. Manglende fotobyline har han heller ingen forståelse for. 

– Microsoft er jo et stort og velrennomert firma, som ikke er redde for å forsvare sine egne rettigheter og merkevare. De skal selvfølgelig etterleve fotografens krav om kreditering, slik at han kan bruke det i markedsføring av seg selv, sier den danske DJ-lederen. 
 

Dette bildet tatt av franske Benjamin Genieys endte opp som skjermsparer hos Windows 10. Han tjente noen hundrelapper. Foto: Benjamin Genieys
Dette bildet tatt av franske Benjamin Genieys endte opp som skjermsparer hos Windows 10. Han tjente noen hundrelapper. Foto: Benjamin Genieys


Som Journalisten har skrevet tidligere, tjente seks fotografer fra USA, Frankrike, Russland, Serbia og Polen mellom 60 og 1500 kroner på å levere bilder til Windows 10 - de fleste uten å vite det selv. 

Journalisten i Danmark, Sverige og Norge har snakket med seks skandinaviske fotografer som har hatt bilder på forsiden til Bing. De tjente mellom 195 og 6.350 kroner. Til sammenligning var Micosofts driftsinntekter på mer enn 200 milliarder kroner i fjor. 

– Velg seriøse fotobyråer

Amerikanske Steve Heap har skrevet flere bøker som skal hjelpe microstock-fotografer med å tjene mer. Boken «Getting started in Stock» har nettopp kommet ut i fjerde opplag. I følge Heap hever Shutterstock, Fotofolia og iStock prisene hvis bildet skal ut til mange mennesker - jo større rekkevidde, desto høyere pris. Men likevel blir ikke fotografen rik. 

– Hvis bildet skal brukes globalt, som for eksempel som screensaver, koster det ekstra. Hvis fotografen er tilknyttet Shutterstock, vil han tjene omrking 200 kroner, skriver han i en epost. Noen ganger kan prisen være høyere, avhengig av hvilket byrå du velger. Det viser også artikkelen Journalisten publiserte i går, hvor den norske fotografen Stian Rekdal fikk 6.350 kroner for et bilde til Bing, mens hans svenske kollega ble avspist med 195 kroner. 

PK-leder Jarle Aasland mener det er viktig at fotografer velger seriøse byråer som betaler skikkelig. 

– Det er klart det er vanskeligere å komme over dørstokken til de store byråene som Getty Images. Derfor velger mange halv-profesjonelle og amatører å legge ut bilder på stock-byråer som er åpne for alle. De er kanskje bare glade hvis bildet blir eksponert, og ethvert salg blir en ren bonus. Profesjonelle fotografer kan ikke konkurrere i det segmentet, fordi vi aldri ville overlevd hvis vi ga bort bildene våre, påpeker Aasland. 

Microsofts internasjonale pressekontor har ikke ønsket å svare på Journalistens spørsmål om betaling for bruk av bildene.

Powered by Labrador CMS