Pressens Faglige Utvalg får en klage fra rederiet Høegh på sitt bord.

Rederiet Høegh klager Aftenposten inn for PFU

Mener avisen har svertet selskapets navn og rykte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdatert med kommentar fra Aftenposten
 
Rederiet Høegh klager Aftenpostens dekning av Panama Papers-saken inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Leif O. Høegh sier i en pressemelding at avisen gjennom sin dekning av postboksselskaper har svertet virksomhetenes navn og rykte. Høegh viser til at dekningen har vært svært omfattende og mistenkeliggjørende, selv om det ikke er påstått at Høegh har gjort noe ulovlig.

Han mener Aftenposten har benyttet overdrevent tabloide virkemidler og framstilt Høegh i «urimelig sammenheng med ulovlig virksomhet». Han mener også konsernet ikke har fått reell samtidig tilsvarsrett, noe Aftenpostens ledelse tilbakeviser.

– Avisens misvisende og feilaktige presentasjon av Høeghs internasjonale virksomhet gjør at vi må ta til motmæle, sier Høegh.

Aftenposten har omtalt Høegh i flere artikler om skatteparadisvirksomhet og postboksselskaper.

Oppfattes som mistenkeliggjørende

– Ingen har påstått at Høegh har gjort noe feil eller ulovlig, men Aftenposten har gjennom sin omfattende markedsføring av saken presentert oss i sammenheng med skattesnytere, pengevaskere, diktatorer og terrorister, og på en så gjennomført måte at det bare kan forstås som en villet assosiasjon, sier Høegh videre.

Han mener dekningen har vært svært omfattende og mistenkeliggjørende.

I pressemeldingen skriver rederiet at det eneste som er nytt nå, er at Aftenposten har fått tilgang på formell informasjon som den man finner om norske selskap i Brønnøysundregistrene. Majoriteten av Høeghs internasjonale virksomhet er eid av utenlandsboende og gruppens struktur reflekterer eierskapet, heter det.

– Vi er stolte av den virksomheten våre bedrifter har drevet fram gjennom 90 år, sier Høegh.

Opptatt av omdømmet

Rederiet mener at Aftenpostens har lagt enorm prestisje i dekningen av Panama Papers.

“Behovet for å skape store nyheter virker å ha gått på bekostning av deres journalistiske vurderingsevne. Det har vært en dramatisk overdrevet dekning, basert på det lille man har funnet om oss og andre”, heter det i pressemeldingen.

– Vi er selvfølgelig imøtekommende til at man skal kunne bli gransket med kritiske øyne, men vi aksepterer ikke den misvisende mistenkeliggjøring Aftenposten har stått for i sine konstruerte artikler. Omdømmet til våre dyktige ansatte, forretningsforbindelser og vår familie rammes også uberettiget, sier Høegh.

– Normal journalistisk virksomhet

Nyhetsredaktør Håkon Borud i Aftenposten sier i en kommentar til Journalisten at han ikke kjenner seg igjen i den kritikken Høegh kommer med.

– Det er krevende å kommentere en PFU-klage vi ikke har mottatt. Men det er hyggelig at rederiet understreker at Aftenposten ikke har påstått at Høegh har gjort noe ulovlig. Aftenposten har drevet normal journalistisk virksomhet. Vi kjenner oss ikke igjen i den beskrivelsen rederiet her gir.  Høegh har blitt tilbudt, og har benyttet, retten til samtidig imøtegåelse. Det har vært en omfattende dialog underveis. Rederiets ledelse har uttrykt misnøye, men vi har ikke fått noen signaler om at det har vært faktafeil, sier Borud.

Powered by Labrador CMS