Gunnar Stavrum. Foto: Birgit Dannenberg

Avfeier tøff konkurranse

Gunnar Stavrum er slett ikke sikker på at det er så tøff konkurranse mellom økonominettstedene her til lands.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Før helgen betegnet både E24-sjef Per Valebrokk og sjefredaktør i DN.no, Svein-Thore Gran, konkurransen mellom norske økonominettsteder som tøff. Dette avviser Nettavisens sjef Gunnar Stavrum.

– Hvis det hadde vært så tøff konkurranse her, ville vi ikke klart å stable NA24 på beina på så kort tid, sier han til Journalisten.

– Ingen konkurranse med NA24

Fra lanseringen av NA24 i første kvartal 2006 og fram til i sommer har økonominettstedet fått mye trafikkdrahjelp fra Nettavisen. Men nå heter det seg at navlestrengen er kuttet og NA24 skal stå på egne bein. Det omfattende trafikksamarbeidet er avsluttet og Nettavisen er i ferd med å bygge opp sin egen økonomiredaksjon.

Dette har fått mange til å sette spørsmålstegn ved hvorvidt NA24 vil ende opp i en konkurransesituasjon med Nettavisen. Hvor begge er eid av TV 2.

– Det er ikke noe mer konkurranse mellom NA24 og Nettavisen enn det er mellom Tradewinds og Dagens Næringsliv. For Nettavisen er allmennøkonomisk dekning en del av kjernevirksomheten, i tillegg eier vi i TV 2 40 prosent av et spesialisert finansnettsted. Det er naturlig at NA24 vil ligge tettere på børsen og finansmarkedene, mens Nettavisen vil ligge tettere på boligpriser og allmennøkonomiske bekymringer, sier Stavrum og hevder at denne saksdelingen har ligget i kortene hele tiden.

Mindre trafikk for NA24

– Da vi startet NA24 var planen å bruke Nettavisen til å bygge opp et finansnettsted som var sterkt nok til å klare seg på egne bein, og det har vi gjort, sier Stavrum.

Men NA24 har jo tapt mye trafikk nå som trafikkhjelpen fra Nettavisen er borte?

– Ja, men de har klart seg vanvittig bra over den kneika, mener Stavrum. Selv mener NA24 at de til dels har kompensert for trafikkfrafallet ved å øke egentrafikken.

Til tross for at det omfattende trafikksamarbeidet er avsluttet, har Nettavisen og NA24 fortsatt et begrenset stoffsamarbeid. Under dette samarbeidet kan Nettavisen ta visse type saker fra NA24 og legge det inn i sin layout uten å lenke tilbake til NA24.

Fremdeles stoffutveksling

– Vi gir bort noen saker under en samarbeidsavtale. Det kan bety at Nettavisen får hele saker av en viss type fra oss, vi får noen type saker av dem og av og til lenker den som får sakene tilbake, forklarer Inge Berge, ansvarlig redaktør i NA24. Stavrum sier denne stoffutvekslingsavtalen er der for å unngå dobbeltarbeid.

Et slikt stoffsamarbeid har NA24 full dekning for i tariffavtalen, sier Norsk Journalistlags (NJs) advokat Stein Larsen. Han peker på at NA24 har rett til å gi andre lov til å publisere NA24-stoff, men at dette skal kompenseres med et moderat årlig vederlag på 1500,- kroner.

– Hvis stoffsamarbeidet blir omfattende, kan dette bli et punkt i neste tarifforhandling. Men NA24 er i sin fulle rett til å gi bort stoff uten at det genererer trafikk, uansett hva andre måtte mene om logikken i det, sier Larsen til Journalisten.

Powered by Labrador CMS