Viggo Kristiansen (t.v.) og hans far Svein Kristiansen kommer hjem til Kristiansand etter at Høyesterett har avgjort at han kan løslates.

Intense reaksjoner eksternt og internt i Fædrelandsvennen etter Viggo Kristiansens takkebrev

– Uvanlig sterke reaksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Takk, Kristiansand!» skrev Viggo Kristiansen i et brev, publisert hos Fædrelandsvennen søndag.

Der skrev Kristiansen om en hjertevarmende mottakelse i hjembyen, etter at han ble løslatt fra Ila fengsel i forrige uke.

Publiseringen har skapt sterke reaksjoner, både blant flere lesere og internt i redaksjonen, får Journalisten bekreftet.

En storm

Sjefredaktør Eivind Ljøstad karakteriserer reaksjonene som en «storm» overfor Journalisten:

– Nesten alt vi publiserer om Baneheia skaper reaksjoner, men dette skapte uvanlig sterke reaksjoner. Først og fremst fra lesere, men publiseringen har også skapt diskusjon internt, noe jeg anser som helt naturlig, sier Ljøstad til Journalisten mandag formiddag.

Han utdyper:

– Eksternt får vi reaksjoner på at vi valgte å publisere brevet. Internt har den faglige diskusjonen gått om hvorvidt det var riktig å bare publisere det «rått», slik vi gjorde, eller om det burde blitt satt inn i mer journalistisk kontekst.

– Hva tenker du, etter alle reaksjonene?

– Jeg tenker som jeg alltid gjør med sånne type kontroversielle publiseringer, at dette kunne vært gjort på flere ulike måter. Men det kan være denne stormen mot oss nå hadde vært annerledes, hvis vi hadde forklart enda mer av omstendighetene rundt.

– Men hovedspørsmålet er om det er riktig av Fevennen å slippe ham til for å fortelle om sin opplevelse av å komme tilbake til byen etter 20 år i fengsel. Der mener vi fremdeles klart ja. Så ville det så klart vært annerledes, og umulig, hvis han gikk inn i saken og skyldsspørsmålet, men det gjør han ikke, sier Ljøstad.

Redaktøren forteller at avisa har forsøkt å få intervju med Kristiansen, men foreløpig fått nei.

– Jeg har veldig stor forståelse for at det oppleves sterkt for mange at han takker byen. Det er det mange som ikke kjenner seg igjen i, og derfor blir reaksjonene veldig sterke. Som alltid i Baneheia-saken blir reaksjonene forsterket på grunn av sakens ekstremt vonde karakter, sier redaktøren.

–Internt mer intenst enn vanlig

– Hvor er det reaksjonene har kommet til uttrykk?

– Det har vært uvanlig mange reaksjoner, i alle kanaler. Det kan nok også være vi ble en kanal for å få ut noen reaksjoner nå. Det har vært mye å ta inn over seg, med gjenopptakelsen, løslatelsen og hjemkomsten på kort tid. Så publiserte vi dette brevet, og det ble kanskje en anledning for folk til å lufte sine meninger, sier Ljøstad.

– Du beskriver sterke reaksjoner ekstert, men at innad har den faglige diskusjonen vært ganske ordinær?

– Det vil nok være å dempe det. Også internt har diskusjonen vært mer intens enn vanlig. Fevennen er også en del av Baneheia-saken. Det er ikke synd på oss, men det er selvfølgelig en veldig krevende sak å dekke for journalistene som jobber med den. Jeg tror det er den vanskeligste saken jeg har vært borti. Derfor skaper den da også mye diskusjon, heldigvis.

Powered by Labrador CMS